Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Czy karmić częściej?

Mieszany widok

Czy karmić częściej?

Chodzi o to, że mój regius je bezproblemowo- (co rzecz jasna mnie cieszy :-) Zastanawiam się jednak, czy wobec tego apetytu karmić ją częściej niż dotąd, czy też pozostać przy ogólnie przyjętej normie- tj. raz na 3 tyg. jakis myszoskoczek etc. Dodam, że ma ok. 3 lat i 120 cm. Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam.

Re: Czy karmić częściej?

Cześć.
    Ja stosuję zasadę raz do syta i czekam na wypróżnieniea następnie po 2-3 dniach ponownie karmię.Staram się karmić do syta i nigdy nie mam problemów.Podaję myszy .Każdy z nas wie mniej więcej ile jego wąż zjada jednorazowo.Pamiętaj że lepiej głodzić niż przekarmiać.
    Pozdrawiam

nie bedzie problemu, jak od czasu do czasu będziesz karmił węza nieco częściej - np. raz na dwa tygodnie, ale lepszym sposobem jest dawać wężysku po prostu tyle na raz, ile w siebie zmieści.
    później czekasz, aż zacznie znowu być ruchliwy (tzn. okazywać głód - u takiego regiusa minimum to około 2 tygodni) i po 2-3 dniach znowu karmisz.

z czekaniem na wypróżnienie też ciekawy patent, ale wąż czasami może się nie załatwiać 3 tygodnie i więcej - jeśli chcesz przyśpieszyć wydalenie kupki wymocz go w ciepłej wodzie + masaż brzuszka (-:
    ja robie to zawsze, jesli po 3 tygodniach nie ma kupki - z obawy przed zatwardzeniem.

Zgadzam się z przedmówcami. Jeżeli regius ma 120 cm to myszoskoczek to dla niego " małe piwo". Śmiało dawaj mu jeść raz na ok 14 dni. Możesz próbować podać większego martwego szczura.

Grochu nie masz do mnie szczęścia.Moja dobra rada : jak zapewne wiesz wypróżnienie u węży zależy przede wszystkim od temperatury otoczenia w tym wypadku w terrarium czym wyższa tym szybciej wąż się wypróżnia i dziwię się że już kolejny raz próbujesz podważyć ten pewnik.Może poświęcaj więcej czasu na literaturę fachową a mniej na "mądrzenie się" na tym forum.Już w innym temacie podważałeś tę metodę która opisywana jest w wielu fachowych książkach przede wszystkim specjalistów posiadających nie jednego czy kilka węży ale kilkadziesiąt czy kilkaset i zajmujących się tym od wielu .Ja z powodzeniem to stosuję i nie mam żadnych problemów.Zanim coś napiszesz najpierw się zastanów , sprawdź a później zabieraj głos.I to na tyle w tym temacie.

A i jeszcze jedno Grochu.
    Przed przystąpieniem do hodowli" nie odrobiłeś " lekcji albo odrobiłeś ją po łepkach.
    A powinno być tak że najpierw czytamy i zbieramy wszelkie możliwe informacje na dany temat a dopiero potem zaczynamy przygodę z wężami.

no i znowu się przyczepiają:
    no więc - odrobiłem lekcje i dobrze wiem o tym, że nim wyższa temp., tym szybciej wąż trawi.
    pokaż mi moment, w którym zaprzeczylem temu stwierdzeniu. ja tylko powiedzialem, że cały proces trawienia trwa tutaj 3 tygodnie i więcej.co Ci się nie podoba?
    a co do moczenia jeszcze - zacytuje sam siebie:
    "ja robie to zawsze, jesli po 3 tygodniach nie ma kupki - z obawy przed zatwardzeniem."
    Z OBAWY PRZED ZATARDZENIEM.

a jak się bawimy w mądre rady - może lepiej też się MĄDRZ na forum, zamiast przypierdalać się do innych, tym bardziej, że jakoś nie ma o co.

no to co? to by było na tyle! ciao!

Kilka generalnych informacji:
    1) nie jest funkcją liniową zalezność temp i wydalania, zakres temp jest ściśle okreslony i należy go BEZWZGLĘDNIE przestrzegać z uwzględnieniem miejsc o nizszym gradiencie temp,
    2) moczenie węża w ciepłej wodzie + masaż brzuszka - to czysta nadgorliwośći spewnością nie jest wskazana w odstępach 3 tygodniowych, jeżeli wąż jest zdrowy sam sobie poradzi nawet jak nie wydala przez np 6 tygodni... Nie polecam tego typu praktyk jak masaży węży;
    3) Pytong - karm regularnie co 2tyg, jeżeli w ciągu roku Regius nie pości sam z siebie , zrób mu 30-dniową przerwę w listopad-grudzień;
    Przy tym rozmiarzw węża dawaj średnie szczury i dorosłe myszoskoczki - bezpiecznie wcześniej ubite

Jak widać z kulturą jak i z wiedzą jeszcze u Ciebie słabo "Grochu".A co do Twoich mocnych sformułowań to proponowałbym na przyszłość zastanowić się pod czyim adresem je wysyłasz bo możesz źle trafić i odbije się to na Twoim zdrowiu.

i wzajemnie.
    z resztą to ty się przyczepiasz, nie ja (-:
    miłego dnia!

Uprawnienia umieszczania postów