Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Jak zbudowac regulator mocy oswietlenia ?

Mieszany widok

Jak zbudowac regulator mocy oswietlenia ?

Witajcie.
    Mam do was kolejne pytanko
    Mianowicie w jaki sposob mozna zbudowac regulator mocy oswietlenia w terrarium ?
    Obszedlem juz chyba wszystkie sklepy elektryczne w Gdansku i jak narazie nic
    Wszedzie mozna spotkac jedynie regulatory ktore podlacza sie bezposrednio do kontaktu, ale one w tym przypadku na nic sie nie zdaja A moze mozna to jakos zmodyfikowac ?
    Pozdrawiam.

Re: Jak zbudowac regulator mocy oswietlenia ?

hmmmm ja uzywam sciemniacza i jest ok

ściemniacz kupisz w każdym sklepie z elektryką (-:
    koszt ok 40 zł

Wiem gdzie kupic sciemiacz. Pytanie tylko jak pozniej ten sciemiac zmodyfikowac azeby moc podlaczyc go do oswietlenia punktowego ktore mam zamontowane w terrarium. Sciemniacze dostepne w sklepach sa przygotowane do podlaczenia besposrednio do kontaktu, nie wiem moze to i dziwne pytanie ale ja sie wogole nie znam na elektryce i nie wiem jak to podlaczyc.
    Pozdrawiam

fryz stosujesz jakies oswietlenie na noc czy tylko sciemniasz swiatło?

jak to do kontaktu? normalnie podłanczasz ściemniak do insalacji elektrycznej w terrarium, jak zwyjkły kontakt.
    jeden kabelek z jednej, drugi z drugiej strony.
    wszystko - jak nie umiesz zrobić takiej instalacji, to zapłać elektrykowi (-; zrobi to w 10 minut

Heh, no tak elektryk da se rade, ty wybulisz kase, ale sie przypatrz to się nauczysz

Hmm. furu chyba chodzi o taki regulator co to jest przy pstryczkach-elektryczkach i służy do regulacji światła w pokoju. Nie nie. To musi być takie coś co ma kabelek i wtyczkę, którą włączasz do kontaktu oraz dziurkę na drugą wtyczkę która prowadzi do czego tam chcesz. Działa podobnie ja przedłużacz.

Ale takie cos to sie kupuje poprostu w duzych sklepach elektrycznych, np Praktiker, a furu chce to zrobic sam. Na dodatek z pytania wyglada, jakby chcial, zeby tego nie podlaczac do pradu

ktoś chyba pomylił ściemniacz z programatorem.

Uprawnienia umieszczania postów