Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 39 z 39

Wątek: Monotonia???????

Re: Monotonia???????

oki, sorki

Moim skromnym zdaniem sprawa wygląda tak.
    W Polsce szacuje się, że jest w domach koło 3mln psów , czy każdy posiadający psa musi odrazu mieć hodowle ?
    Nasze bzdurne przepisy , kretyńska biurokracja, brak wiedzy i kompetencji urzędników , horendalne ceny - nie pomagają w stworzeniu terrarystyki wysokich lotów.
    Marże na profesionalny szprzęt siegają od kilkudziesięciu do kilkuset procent.
    Mentalność osób decydujących o tym co może znaleść sie na rynku też jest taka jaka jest. ( skoro mnie niestać to innym też nie pozwole ).
    W tym kraju też znajdują się hobbyśći , którzy swe gady trzymaja jako zwierzątka domowe i czemu nie. Jest też kilka osób chcących rozwijać hodowle ale wobec powyższego jest to niemożliwe.
    Przywoływanie Boba Clarka czy Seve Gocha nie ma sensu.
    Ameryka to inny świat , prawnie i ekonomicznie.
    Tam duże hodowle są dotowane , cześć ustawowo trafia do naturalnego środowiska , część instytucje naukowe badają w celu wyjaśnienia niezapadalności dużych dusicieli na choroby tak czesto atakujące ludzi.
    Żyjemy w kraju, w którym jest najdroższy internet , komórki i prąd w europie.
    Prawo w niemczech , francji czy stanach konkretyzuje sprawy jasno ( cecha charakterystyczną prawa polskiego jest stwierdzenie "to zależy" - dlatego każdy urzędas na swój sposób interpretuje prawo.
    W Polsce hoduje się to na co ma się pieniądze i to co można dostać.
    Prosze spróbójcie sprowadzć Pytona Skalnego ( Python Sebae ) , Varana krokodylowego ( Varanus Salvadorii ) czy kilka australijskich gatunków ( Aspidites melanocefalus , varanus varius, giganteus , python amethistine ).
    Cześć uznana za niebezpieczne i nie do sprowadzenia.
    Pitbull też jest niebezpieczny a tysiące można dostać na giełdach i rozród jest niekontrolowany.
    Tworzenie martwych przepisów i rzucanie klód pod nogi jest specjalnością polskiego prawodastwa.

Sklepy zoologiczne to lameriada jakich mało , wciska się klientowi wszystko co się ma , żetelności wiedzy fachowej i uczciwości zero.

( w kilkunasu slepach sciekawości zadawałem proste pytania ) - jak duży urośnie ten waran nilowy ? - odp. kolo 50-60cm, a ten sliczny pyton siatkowy ? w terrariach zazwyczaj kolo 3m . - nic dodać nic ująć.

http://www.prehistoricpets.com/pythons.asp
    http://www.prehistoricpets.com/boas.asp

Na zamieszczonych powyżej linkach znajduje się odpowiedź na durne posty osób obrażających hodowców tanich a zarazem dostępnych weży.

Ceny wahają od kilkudziesięciu dolarów do 22,500.00 $ - wieć kupujcie (filip 79, daf ) - i czyńcie wiele dobrego polskiej terrarystyce.

Azazel o psach....

"Pitbull też jest niebezpieczny a tysiące można dostać na giełdach i rozród jest niekontrolowany."

W jakim sensie niby pitbull jest niebezpieczny?? Ja akurat poza terrarystyka kocham psy...interesuje sie psami bojowymi....sam posiadam pieska....

Wracajac do PITow....bardzo zle porownanie....znajdz mi prawdziwego PITa sposrod zalewu zcharcialych AMSTAFFow...na 10000% nie ma tysiecy PITow w PL....a to dlatego, ze PIT musi miec rodowod...tylko wtedy jestes pewien, ze to PIT...reszta to kundle...

Psy bojowe nawet 200 lat temu, gdy byly hodowane do walk nie mialy byc agresywne w stosunku do ludzi...

POzdrawiam!

Tematem rozwazan nie jest PIT sam w sobie , a sytuacja na rynku .
    Mowilem o prawie a prawo stanowi ze pit jest niebezpieczny - zerkij do ustawy.
    Mimo wszystko mozna go kupic - a gadow nie .
    Na tym polega roznica.
    Tak czy inaczej przepisy sa bzdurne.

Nie mowie co jest tamtem rozwazan....tylko denerwuje mnie takie porownywanie....NIESLUSZNE!!!!!!
    Ciekaw jestem czy Ty wszytko robisz tak jak stanowi prawo.....

Hmmm.....wcale nie tak latwo go kupic......a jak sam przytoczyles gady tez mozna kupic....swoja droga dobre PITy kosztuja od okolo 1000$....wiec.....

Glownie chodzi mi o to, zeby nie powielac kolejnego stereotypu...

Nie zrozumiales mnie stopa.
    Pita mozna nabyc w hodowli, mimo ze ustawa mowi ze to rasa agresywna, nie tylko pita chodzi o wszystkie rasy z wymienione w ustawie , jedziesz do hodowli i kupujesz. Problemow nie ma, problem jest natomiast z nabyciem gadow uznanych za niebezpieczne.
    Red Nosy rodowodowe mozna nabyc juz za 1500-2tys, daj znac pod nr.600-822-552 napisze ci nr . telefonow do hodowcow.
    Odnosnie tego czy wszystko robie zgodnie z prawem to moja sprawa, niemajaca nic wspolnego z tematem.

Chodzi o to powtarzam raz jeszcze , ze
    nabycie rzadkich zwierząt , legalnie za pieniądze jest niemożliwe ze względu na przepisy.

Hmmmm......mowiac o prawie.....mialem na mysli to zdanie: "Mowilem o prawie a prawo stanowi ze pit jest niebezpieczny - zerkij do ustawy."....ale nie wazne, bo fakt sam mowiels o martwych przepisach...moze troche mnie ponioslo,ale wk...mnie to, ze wszyscy jada na psy ras bojowych....

Jezeli chodzi o pieski to ja mam juz swojego Bulla....a ceny podalem orientacyjne z miotow np.Tiny&Rezuna....nie wazne....nie chce sie sprzeczac...bo nie ma o co....

A odnosnie tel. do hodowcow...chetnie pogadam o pieskach na priv [gg,@]...jezeli masz ochote oczywiscie....masz jakiegos psa??

Pokoj!

Stopa moj GG to 897621.

no to teraz ja:
    Zbożówka akurat jest popularna, bo jest ładna, tania i łatwa w hodowli.
    co do regiusa i ich rozmnażania- cięzkie to.
    pamiętajmy, że terrarystyka na masową skalę w polsce zaczyna się dopiero teraz!
    a w terrarystyce, jak i we wszystkim innym trzeba przejśc ewolucje!
    ja też hoduje regiusa, nie licząc patyczaków i modlichy (kupiłem dzisiaj, to sie nie liczy ) nie mam nic, a tym bardziej nic ciekawego (no chyba, że psy albo szczur, z resztą nieważne), ale nie uważam siebie przez to za terraryste gorszego gatunku - po prostu nie mam warunków, by hodowac tyle i takich zwierząt.
    "jak dorosnę" to sobie planuje założyć sporą hodowlę, życiowe plany mam ze zwierzakami troche powiązane, ale do wszystkiego trzeba z czasem dojść.
    dajmy na ten przykład Pana wysockiego:
    wątpię, żeby gościu jako pierwszego węża sobie kupił corallusa jakiegoś, albo pytka zielonego - to czysty non sens.
    jeszcze raz: wszystko w swopim czasie! sądze, że za 5-10 lat w polsce bedzie spora grupka osób hodujących trudne gatunki (-;

Uprawnienia umieszczania postów