To absolutnie nie miał być dowcip! Nie mam potrzeby posiadania jakichkolwiek większych węży - niezależnie czy będą rarytasami czy popularnymi gatunkami. W ogóle nie mam potrzeby posiadania rarytasów - to nie są znaczki pocztowe, nie liczy się dla mnie rzadkość, wielka wartość czy niedostępność. Kupuję to, co mnie interesuje a tak się złożyło, że są to między innymi zbożówki. Nie w kolekcjonowaniu rzadkości widzę sedno moich zainteresowań. I nie ma jakiegokolwiek powodu, dla którego posiadacz machoni byłby gorszym terrarystą od posiadacza boasów. Jedna i drugie bardzo mi się podobają, ale boa ani pytonów mieć nie chcę, a machonie kiedyś może kupię. Fakt, że bywają bardzo drogie zbożówki nie stawia ich natychmiast w randze lepszych węży od zbożówek tanichi popularniejszych. Większych węży nie chcę dla tego, że nie bawi mnie posiadanie jednej sztuki z gatunku, prawdę mówiąc 2 to też za mało.........nie mam i nie bedę miał w przewidywalnej przyszłości warunków na utrzymywanie 10 boa więc ich po prostu nie kupuję, choć mnie na to stać. I jakoś nie bardzo rozumiem, czemu kogokolwiek należałoby wzywać do hodowli zwierząt, tylko po to, aby ktoś na forum nie nudził się czytajac po raz kolejny o zbożówce..........