-
Re: Monotonia???????
Właśnie Filip. Ludzie mówicie, że zbożówki to tanie węże... W niektórych miejscach są one droższe niż regius!!! Dobra lipton może jestem zbyt krytyczny. Ja swoje zwierzaki mam ze sklepów oprócz H. longimanus i legwana. Nie mam takiego dostępu do hodowców jak wy wszyscy w swoich Warszawach, Krakowach i Wrocławiach i muszę zadowalać się okruchami ze stołu... Najpóźniej w wakacje kupuję parkę młodych Chromatopelm cyanopubescens lub Theraposa blondi i jestem już nastawiony na ich rozmnożenie. Jeśli ktoś chce jeszcze o tym ze mną podyskutować to zapraszam na gg(6832793) lub w dniach 11-13 czerwca na zlot w Firleju. Będę na 1000%!!! Pozdrawiam!!!
SLIPKNOT or DIE!!!
-
W tych naszych Warszawach też lubimy zbożowe - i nawet jak nas stać na inne, to ich nie kupujemy bo nie mamy ochoty. Nie każdy musi chcieć koniecznie Pastelowe boa lub odmiany regiusa - ja na przykład nie chcę niezależnie od stanu finansów - wolę zboźówki. Uważamy też, że trzeba najpierw zdobyć nieco dośwadczenia a potem dopiero sprawiać sobie rarytasy...... W tych naszych Warszawach czy innych Poznaniach nie latamy jak debile po sklepach, tylko kupujemy węże ze źródła co dostępne jest każdemu tu obecnemu. I niech żyją zbożówki oraz wszelkie tanie i popularne zwierzaki!!!!!
-
-
"no koment"-po co wogóle to napisałeś???
-
Filip ja bym chetnie zachodowal duze, drogie weze i nie chodzi tu o finanse jako takie, sie uzbiera tytlko przestrzeń, z zbożówka jest wężem któremu miejsce zapewnic potrafię.
-
Zgadzam sie w 100% z mordd'em ))
Pozerstwo sie szerzy....ehhh....
-
Śmieszne choć jest w tym 0,1% prawdy. Moim zdaniem zbożówka może być tak samo ładna jak boa pastelowy dla kogoś.
Co do kasy to obliczyłem sobie, że nawet młodego terrarystę odkładjącego po 1,35 zł/dzień było by stać na boa tęczowego po roku. Także pieniądze nie grają tu roli.
Każdy hoduje to co lubi.
-
To absolutnie nie miał być dowcip! Nie mam potrzeby posiadania jakichkolwiek większych węży - niezależnie czy będą rarytasami czy popularnymi gatunkami. W ogóle nie mam potrzeby posiadania rarytasów - to nie są znaczki pocztowe, nie liczy się dla mnie rzadkość, wielka wartość czy niedostępność. Kupuję to, co mnie interesuje a tak się złożyło, że są to między innymi zbożówki. Nie w kolekcjonowaniu rzadkości widzę sedno moich zainteresowań. I nie ma jakiegokolwiek powodu, dla którego posiadacz machoni byłby gorszym terrarystą od posiadacza boasów. Jedna i drugie bardzo mi się podobają, ale boa ani pytonów mieć nie chcę, a machonie kiedyś może kupię. Fakt, że bywają bardzo drogie zbożówki nie stawia ich natychmiast w randze lepszych węży od zbożówek tanichi popularniejszych. Większych węży nie chcę dla tego, że nie bawi mnie posiadanie jednej sztuki z gatunku, prawdę mówiąc 2 to też za mało.........nie mam i nie bedę miał w przewidywalnej przyszłości warunków na utrzymywanie 10 boa więc ich po prostu nie kupuję, choć mnie na to stać. I jakoś nie bardzo rozumiem, czemu kogokolwiek należałoby wzywać do hodowli zwierząt, tylko po to, aby ktoś na forum nie nudził się czytajac po raz kolejny o zbożówce..........
-
Witam!!!!
Moje zdanie na ten temat jest takie.
Przytoczyłeś filip cenę przykładową 900zł, jednak wspomniałes o rozmnażaniu.
Dwa osobniki to prosty rachunek ok 1800zł+koszty sprowadzenia lub w przypadku zakupu w obrębie kraju transportu. Daje nam to juz jakies 2000zł.
Jesli chcemy rozmnożyć jakis ciekawy gatunek musimy się liczyc z kosztami odpowiedniego sprzętu(tutaj rozpiętośc cenowa jest ooogromna)
Łącznie daje nam to jakies (w przypadku skromnego terrarium wyposażonego w niezbyt dobrej jakości sprzęt)2500zł
A jak mozna sie domyslec nie jest to kwota osiągalna dla przeciętnego polaka.
Co innego taki mieszkaniec USA, który zarabia wezmy na to 4-5tys$ może sobie pozwolic na np comiesieczny wydatek kilkuset $.
-
Ja sobie hoduje smugowego a jak widze nie dużo osób go tu ma....a zbozowki widocznie sa fajne jesli tyle osob je ma,nie uwazam tego za monotonnośc
Uprawnienia umieszczania postów