-
Monotonia???????
Mam pytanko. Nie wiem dlaczego działalność terrarystyczna (węże) wiekszości ogranicza sie tylko do kilku gatunków. Jak nie zbożówka to machoń, jak nie machoń to regius etc. Ludzie, nie lepiej zaoszczędzić trochę kasy i zabrać się za hodowlę jakiś ciekawszych ( czyt. mniej popularnych) gatunków? Nie sprawi Wam to więcej satysfakcji? Chcecie być tylko odzwierciedleniem innych?
-
Re: Monotonia???????
Zgadzam się. Ludzie nie widzą niczego innego poza zbożówką. Spójrzcie na amerykanów!!! Taki Bob Clark ma największą hodowlę węży na świecie. Przecież są jeszcze inne świetne węże niż tylko te pieprzone zbożuwki!!! Ludzie spróbujcie rozmnożyć coś co nie jest takie łatwe w dochowaniu się potomstwa. Jak uda się wam rozmnożyć regiusa to będziecie kozaki. Kupcie sobie boaska pastelowego i spróbujcie stworzyć nową formę barwną, ale upewnijcie się, że są czyste gatunkowo. I jeszcze raz błagam was. NIE KUPUJCIE ZBOŻÓWEK!!!
Pozdrawiam!!!
SLIPKNOT or DIE!!!
-
SPOKO DAF, powiedz mi dlaczego Ty niemasz innych ciekawych wezy , dlaczego nie mnozysz swojego regiusa . Naprawde zapewniam cie (zafunduj mi boaska pastelowego ) a najlepiej parke -naprawde bede sie starał je mnozyc . Nieporównój nikogo do Boba Clarka gośc ma sianko jak widać w przeciwienstwie do Ciebie . , bo jak zauwazyłem swoja hodowle skończyłes na regiusie . to najtłustszy gatunek jaki masz , wiec przestań sie madrzyć i wypisywać takie głupoty . poprostu brak funduszy . bez urazy ale nielubie tego typów tekstów ( i chyba nie tylko Ja) zwłaszcza od gosci którzy maja tak ograniczona hodowle jak ty , z profilu widze ze nawet par niemasz . rozmnóz chociaz jeden gatunek (nawet patyczaki to wtedy bedziesz mógł sie wypowiedziać , a nie udzielasz rad a niemasz do tego zadnych kompetencji . Ludzie hoduja zbozówki i mahonie poniewaz Ich na te weze stac . Możesz za to winic raczej swój kraj a nie pouczac terrarystów którzy każdy grosik wydaja na rozwijanie swoich zainteresowan .
PS . wydaje mi sie że byłbys lepszym hodowca gdybyś zamiast pojedyńczych sztuk róznych gatunków sprawił sobie chociaz jedna pare i próbował je mnozyć , ale jednek nie jestem Tym lepszym ,
pozdrowienia
-
Co za glupi post .... zgadzam sie z liptonem.
P.S ja mam zbozowke :/ to zle ? lepiej zebym nic nie mial ? lol .........
-
Jezu, co za ludzie...ehhh....
Pomijajac juz fakt, ze zaden z ciebie hodowca daf, to moim zdaniem takie podejscie do sprawy jest zupelnym nieporozumieniem. Jezeli komus sie podoba zbozowka, spelnia jego wymagania itp to po co ma sie kozaczyc czy "wozic" kupujac sobie jakies rzadsze gatunki tylko na pokaz, aby pochwalic sie przed innymi. Totalna glupota i pozerstwo jak dla mnie. I szczerze wspolczuje, ze masz takie podejscie do hodowli.... :/
-
Jest w tym troche racji. W telegraficznym skrócie poza kilkoma osobami w Polsce nikt nie ma ambicji dotyczących hodowli węży nieco rzadszych od np. guttat. Ja osobiście nie mam nic przeciwko hodowli tych pięknych węży - warto wspomnieć ze wąż zbożowy posiada najwięcej odmien barwnych na świecie. Chodzi o to żeby Polska zaczeła wchodzić w troszke wyższy poziom terrarystyki.
-
rozumie cie coolary , tez jestem za rozwijaniem sie terarystyki , i wcale mie to nieporuszyło ze Filip 79 zapytał o ta kwestią . poprostu zdziwiło mie podejscie kolegi Daf do sprawy . Człowiek ten wyskakuje z pretensjami do ludzi hodujacych weze tańsze i bardziej dostepne sam niebedac lepszym , a to nie oto chodzi , nalezy namawiac ludzi , polecać itp : a nie obrazać i prawic morały niemajac do tego ani podstaw ani doswiadczenia .
pozdrowienia
-
Witam!!
Filip, to nie jest troche wiecej kasy... przykładowa parka b.c.amarali kosztuje ok 4 tyś.. ciekawsze odmiany z rodziny Lampropeltis - ok 1, 5- 2 tyś.. a odmiany albino to już inny temat.. To jest tak jak byś wpadł na giełde samochodową i powiedział : " ...Ludzie nie róbcie monotonii na drogach, nie kupujcie takich pospolitych aut, odłużcie sobie troche kasy i pokupujmy : Porsche, Ferrari, Limuzyny i lamborgini ... ." hehehe ..... tak wogóle, to co cie zmotywowało do wymyślenia takiego tematu??
-
Pogielo goscia totalnie.
Kazdy ma przeciez to co lubi, podoba mu sie, ewentualnie to na co go stac.
Takie texty to mozna sobie o kant doopy potluc.
Gratuluje IQ
Moze wyskocz na ulice i krzycz: luuuuuuuuuuuuuuuuudzie, nie kupujcie psow i kotow, to przeciez takie oklepane, kupcie sobie goryla czy innego kangura zamiast futrzaka !
ROTFL
(ironia zamierzona)
-
Nie miałem na myśli akurat tych wymienionych przez Ciebie z cena czterocyfrową. Ale już w przedziale 500 - 900 zł można kupić ciekawszy (moim zdaniem) gatunek. Oczywiście 500 zł to nie jest kilkadziesiąt za które można kupić zbozówke. Ale można nawet rok ( w przypadku mlodszych terrarystów otrzymujących kieszonkowe - nie pracujących) zaoszczedzić w/w kwotę na pewnych wyrzeczeniach. To jest około 1,40złdziennie lub jak kto woli nieco ponad 40zł miesiecznie. Ja oczywiście nikomu nie mówię jak ma żyć.
Co do Reeda który wymyślił niezbyt trafną analogię z kotami i psami. Jeśli w Polsce większość populacji psów stanowiłyby np. owczarki niemieckie lub jakieśinneto uwierz mi żę ktoś też by się odezwał z pytaniem dlaczego tak jest i czy to nie jest monotonią.
I uważam że powinno to być dyskusją a nie niezbyt miłymi tekstami w stosunku do mnie i Dafa.
Pozdrawiam.
Uprawnienia umieszczania postów