- Forum
- Węże
- Węże
- Nigra a nigrita - proszę o dokładne info o tych maściach
-
Re: Nigra a nigrita - proszę o dokładne info o tych maściach
Witaj,
Nie twierdzę, że nie widzę (czy nie ma) podobieństwa
większość podgatunków Lampropeltis getulus jest do siebie dość podobna, łatwo więc o pomyłkę.
O różnicy decydują szczegóły - tutaj może niezbyt dokładnie widoczne, ale są.
Pozdrawiam
-
Jak nadmieniłem jeżeli Snakes mówi NIE jest więc ja wierzę w to w 100%.
Ja tylko chciałem zwrócić uwage na fakt, że dla laika mającego tylko jednego węża jest niemozliwe stwierdzenie czegokolwiek a wręcz nawet udzielamy mylnych informacji wynikających nie ze złej woli ale z braku doświadczenia i wiedzy.
-
a ja chcialbym zauważyć, ze osoba posiadająca jednego węza to nie laik (-:
w tym konkretnym temacie pomóc mogą coś na prawdę tylko BARDZO doświadczeni hodowcy - dlaczego? bo ten konkretny waż jest u nas praktycznie nie spotykany, a conajmniej żadki!
-
Cześć,
zgadzam się, iż wąż jest u nas bardzo rzadki - niestety. Zresztą jest to dość powszechnie niedoceniany gatunek na całym świecie.
Jeśli chodzi o kwestie 100% pewnego rozpoznania na podstawie zdjęcia - niestety w przypadku Lampropeltisów, najczęściej nie jest to możliwe i nie potrafią tego jednoznacznie stwierdzić nawet największe autorytety na świecie, które zajmują się hodowlą ponad 30 lat i mają "na swoim koncie" kilkadziesiąt tysięcy wyklutych młodych.
Problem polega na tym, iż nawet krzyżowanie poszczególnych podgatunków niekoniecznie jest od razu widoczne. A w kolejnym pokoleniu rozpoznanie krwi będzie jeszcze trudniejsze. Niestety jeśli chodzi o Lampropeltisy - coraz więcej na rynku zwierząt pochodzących z hybrydyzacji we wcześniejszych pokoleniach, czego bardzo często hodowcy (w tym przypadku nierzetelni) nie podają.
Jeśli chodzi o udział osób, które wcale nie mają wielkiego doświadczenia - często ich uwagi są bardzo cenne, bo potrafią zauważyć rzeczy, które bardziej doświadczonym osobom potrafią umknąć, nie zwracając ich uwagi
Pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów