- Forum
- Węże
- Węże
- Nigra a nigrita - proszę o dokładne info o tych maściach
-
Re: Nigra a nigrita - proszę o dokładne info o tych maściach
Cześć,
cały problem polega na tym, że oba węże potrafią nie być dokładnie czarne.
Lampropeltis getulus nigrita (czasami spotyka się jeszcze nazwę nigritus w pewnych rejonach występowania jest całkowicie czarny.
Na zdjęciu jeden z przepięknych, smolisto-czarnych okazów B. Applegate'a:
Jako młode mają żółte lub białe prążki - tak jak na zdjęciu Double.
Te węże w hodowlach dobiera się pod kątem idealnej czerni najczęściej - ale to dopiero u dorosłych osobników można stwierdzić.
Lampropeltis getulus nigra z kolei ma żółte lub białe plamki, które układają się we wzór czasami przypominający ten u L.g.splendidy. Również z czasem trochę ciemnieje, ale zwykle jest bardziej widoczny.
Tutaj młody osobnik L.g.nigra, u którego plamki są bardzo wyraźnie widoczne (fotka w pełnym słońcu, nie oddaje niestety czerni):
Dodatkowo w naturze oba te gatunki mają tendencje do krzyżowania się na terenach na których występują wspólnie.
Można znaleźć bardzo ciemną splendidę, która do złudzenia będzie przypominała nigrę, ale można również znaleźć nigritę z bardzo jasnymi i wyraźnymi plamkami. Niestety - obecnie trzeba hodowcę obdarzyć ogromnym zaufaniem, jeśli chodzi o czystość tych węży, bo metoda "na wygląd" nie jest wystarczająco pewna.
Ze zdjęcia - wygląda mi to na L.g.nigritę.
Co do nazewnictwa - cóż, w tym rodzaju panuje wiele kontrowersji. I cały czas systematyka się zmienia
Osobiście używam nazwy L.getulus - ale z kolei w bazie "THE EMBL REPTILE DATABASE" jest getula
Wąż na zdjęciu Double nie pochodzi ode mnie - przyznam że mam niemały kłopot ze znalezieniem naprawdę pewnych osobników tego gatunku w Europie... Nie ma ich wiele na rynku. Widziałem już ich całkiem niemało i w większości przypadków mam duże wątpliwości - wyglądały jak hybrydy. Dla mnie wielka szkoda że B. Applegate przestał z nimi pracować, bo to jedno z niewielu źródeł do których mam 100% zaufanie w tej materii
Pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów