Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Nigra a nigrita - proszę o dokładne info o tych maściach

Re: Nigra a nigrita - proszę o dokładne info o tych maściach

dzięki za informacje - zamotane to wszytsko, ale wciąga no nic, trzeba poczekać, aż wążyk dorośnie i wtedy sprawdzać dokładniej. zaraz idę sprawdzać, czy mój honduraski to faktycznie honduraski ;-))))))
    khazad - cicho!

Przesiepałem dogłębnie wszelkie możliwe strony związane z Lapropeltis bo to mój ulubiony i bezwzględnie najbardziej pożądany rodzaj. Właśnie "dwoistość" nazewnictwa utrudniała mi bobrowanie po stronach..... ja zakładałbym że ten wąż jest żeczywiście L.g.nigrita, bo młode tak opisywane (mało ich, są głównie dorosłe) mają wyraźne domieszki innych kolorów poza czarnym i widoczne wzory, niestety podobnie jak podgatunek L.g.nigra - prawdopodobnie istnieją jakieś cechy diagnostyczne, pozwalające rozróżnić te podgatunki (poza miejscem występowania), ale jakoś nie trafiłem -mam nadzieję, że wam sie uda (macie motywację). W tej chwili stawiałbym na rzetelność sprzedawcy i w razie czego jego pomęczył o dodatkowe informacje. Przy okazji: jakie było źródło zakupu? I czy dawało możliwość wyboru płci?

właśnie chciałam dzwonić do Voraxa, bo to przez niego kupowałam węża. w ofercie faktycznie było "lampropeltis getulus nigrita" - podrostek, płeć nieznana, i tylko jedna sztuka - od dawna miałam na oku tego węża (cudowna maść), więc gdy tylko go znalazłam, brałam co było. tak poza tym miał też californiae - na początku podejrzewałam, że sprzedawca pomylił się i wysłał mi kalifornijskiego, stąd te wszytskie moje wątpliwości

To raczej powinno się zgadzać Ale jeśli wydusicie coś dodatkowego to piszcie - sam jestem ciekaw voraxowego źródła bo jednego wężyka od niego mam, a z racji szybkiej, miłej i dobrej sprzedaży zamierzam mieć więcej.... Płci nie chciał mi oznaczyć, ale bąknął, że chyba samica i faktycznie jest samica))))

podejrzewam tylko, że ma je od snakes'a.pl, mogę się spytać. osobiście poluję teraz na moje Drugie Wielkie Marzenie - l.alterna blairi mniaam. orientujesz się, kto je może mieć?

Że niby tańsza wersja znanej marki)) nawet prawdopodobne...... L.a.blair mignęło mi w ofercie biofila, ale jako niedostępne - pewnie w nowym sezonie będą. Mnie do zakupu tego węża zdalczynnie zniechęcił widok 2 młodziutkich sztuk, jeden był piękny, a drugi......szpetota! Teraz zdecydowałbym się na ich zakup tylko z pewnego źródła, albo osobiście. Chyba u żadnego innego gatunku nie ma takiej różnicy pomiędzy idealnym a byle jakim osobnikiem - a z pozoru wszystkie są podobne...... Prawdę mówiąc tego akurat gatunku nie kupilbym ze źródła, które przynajmniej nie oferuje zdjęcia każdego osobnika - stąd nie znam innych możliwości jak snakes i biofil.....

... czy giełdy. trzeba szukać!

A jak już znajdziesz to rób reklamę sprzedającego Przybędzie kolejne dobre źródło. W sumie (taki wniosek ogólny) sprzedający na tym forum, zwłaszcza ci, którzy sporo sprzedają, mogliby zainwestować w proste cyfrowki, szalenie ulatwiłoby to wybór...........może doczekamy.

Cześć,

cały problem polega na tym, że oba węże potrafią nie być dokładnie czarne.
    Lampropeltis getulus nigrita (czasami spotyka się jeszcze nazwę nigritus w pewnych rejonach występowania jest całkowicie czarny.
    Na zdjęciu jeden z przepięknych, smolisto-czarnych okazów B. Applegate'a:

Jako młode mają żółte lub białe prążki - tak jak na zdjęciu Double.
    Te węże w hodowlach dobiera się pod kątem idealnej czerni najczęściej - ale to dopiero u dorosłych osobników można stwierdzić.

Lampropeltis getulus nigra z kolei ma żółte lub białe plamki, które układają się we wzór czasami przypominający ten u L.g.splendidy. Również z czasem trochę ciemnieje, ale zwykle jest bardziej widoczny.
    Tutaj młody osobnik L.g.nigra, u którego plamki są bardzo wyraźnie widoczne (fotka w pełnym słońcu, nie oddaje niestety czerni):

Dodatkowo w naturze oba te gatunki mają tendencje do krzyżowania się na terenach na których występują wspólnie.
    Można znaleźć bardzo ciemną splendidę, która do złudzenia będzie przypominała nigrę, ale można również znaleźć nigritę z bardzo jasnymi i wyraźnymi plamkami. Niestety - obecnie trzeba hodowcę obdarzyć ogromnym zaufaniem, jeśli chodzi o czystość tych węży, bo metoda "na wygląd" nie jest wystarczająco pewna.

Ze zdjęcia - wygląda mi to na L.g.nigritę.

Co do nazewnictwa - cóż, w tym rodzaju panuje wiele kontrowersji. I cały czas systematyka się zmienia
    Osobiście używam nazwy L.getulus - ale z kolei w bazie "THE EMBL REPTILE DATABASE" jest getula

Wąż na zdjęciu Double nie pochodzi ode mnie - przyznam że mam niemały kłopot ze znalezieniem naprawdę pewnych osobników tego gatunku w Europie... Nie ma ich wiele na rynku. Widziałem już ich całkiem niemało i w większości przypadków mam duże wątpliwości - wyglądały jak hybrydy. Dla mnie wielka szkoda że B. Applegate przestał z nimi pracować, bo to jedno z niewielu źródeł do których mam 100% zaufanie w tej materii

Pozdrawiam

Nie chcę namieszać nikomu, ale mam węża Lampropeltis getulus california i ten na zdjęciu wygląda naprawdę bardzo ale to bardzo podobnie.
    Ale jeżeli Snakes, który hoduje te węże nie widzi podobieństa to nie na pewno to nie jest Lampropeltis getulus california.
    Z autorytetami się nie dyskutuje

Uprawnienia umieszczania postów