Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Nigra a nigrita - proszę o dokładne info o tych maściach

Nigra a nigrita - proszę o dokładne info o tych maściach

zamówiłam u pewnego dobrego dostawcy lampropeltis getulus nigrita. doszedł wąż "nieczysty" - tego się spodziewałam, bo wiem, że CAŁKOWICIE czarne węże królewskie jest bardzo trudno dostać w naszym kraju. wążyk ma bladożółty-czarny brzuch, i cieniutkie paski w tą samą żółć i wiele pojedynczych żółtawych plamek. przed chwilą oglądałam zdjęcia tych lampropeltisów, i zauważyłam, że nigra a nigrita różnią się ode siebie - nigra mają wiele żółtych plamek i pasków, tak, że wyglądają niemalże jak wąż król. kalifornijski, a nigrita (nigritą powinien być mój wążyk) są już bardziej czarne, do całkowicie czarnych. teraz już niewiem, czy faktycznie nigra a nigrita tak się od siebie różnią, i czy przypadkiem nie zostałam (świadomie lub nie) "oszukana" - czy powinnam dostać czarnego węża, zgodnego z zamówioną nazwą i powinnam się "pluć" o to, że ma te żółte wzory?? oczywiście wężyka kochałabym również, gdyby miał fioletowe kwiatki i parę różowych uszu na sobie, ale te maści mnie zastanawiają....

Re: Nigra a nigrita - proszę o dokładne info o tych maściach

pierwsze zdjecie pomocne w identyfikacji

i jeszcze jedno...

Pewnie mało kto ma, ale ze zdjęć ze świata wynika, że właśnie L.g.nigrita nie jest czysto czarny - ma wąziutkie prążki. Z wiekiem czernieje..........
    Przy okazji nazewnictwa: Lampropeltis GETULUS czy L. GETULA? Tobie Double chce się szperać, może trafiłaś.... na moje oko -a.

chm... no ciezko jak widze z tymi nazwami... z tego co zrozumialam, to nigrita powinien miec zolte, a nigra nie. dajmy na to, ze moj to jest getulA nigrITA. a czym sie rózni getulus od getula?

Tu jest fotka młodocianego L.g.nigrita:
    http://www.boas-nattern.de/30201.htm...ession*id*val*
    nie jest czarny, ale faktycznie wszystkie dorosłe są idealnie, smoliście czarne.
    getula i getulus różnią się rodzajem - tylko jedna nazwa gatunkowa może być prawidłowa, a używane są obie zamiennie i w równych proporcjach. Ktoś, gdzieś popełnił błąd, który pokutuje na całym świecie, w efekcie w tej chwili szukając jakichkolwiek informacji trzeba stosować obie formy, bo wyszukiwarki podają inne wyniki dla każdego zapytania, przypomniało mi się to, jak chciałem sprawdzić Twoje wężysko...........tak przy okazji.

A nie wchodząc w dyskusje, czy ktoś jest w stanie określić jaki to wąż na zdjęciu- ma ok. 40 cm...

Khazad dość mocno uciął wszelkie dalsze spekulacje, więc gębę zamykam. Ale jeśli dojdziesz do tego, czym w młodości różnią się te podgatunki, i czy w ogóle da się je odróżnić, czy tylko na wiarę trzeba przyjmować ich przynależność to zamieść tą informację, ten wąż leży w zakresie moich zainteresowań i jest jednym z listy "do zdobycia". Informacja o różnym nazewnictwie mam nadzieję ułatwi docieranie do wiedzy.....

spoko... nie chciałem ucinać zbyt gwałtownie ;-) poprostu pierwotnym celem tej dyskusji miało być znalezienie nazwy naszego węża ;-) zresztą sam jestem teraz ciekawy nazewnictwa', bo nieżle sie to miesza...

zresztą ja tu jestem wręcz laikiem, więc chetnie posłucham rad bardziej doświadczonych kolegów ;-) Wiedza to zawsze wiedza...

Uprawnienia umieszczania postów