-
Re: jaki wąż na początek?? mam duże wymagania:-)
Mocniejszej żarówki bez ściemniacza nie kupuj!! Albo słabsza bez, albo mocniejsza z........ ściemniacz daje większe pole manewru przy regulowaniu untensywności światła i temperatury. Jak masz kabel to lepiej kabel z termostatem + słaba żarówka do miejscowego podgrzania. Żarówka nocna to gadżet - nie jest potrzebna, ale ułatwia obserwowanie gadzinki. Można sobie darować. Twój zestaw jest OK.
-
no, dlatego wymyśliłem 25V żarówke i zakopany kabelek z termostatem, żarówka podpięta do wyłącznika czasowego. Aha kabel dać na całą długość terra czy rozciągnąć go na połowie?? żarówką w kącie, na śrdoku czy jak?? myślałem żeby jądać na połowe połowy, tam gdzie kabel
-
Kabel tylko na części. Z żarówką nie głupi pomysł bo będzie dzięki temu chociaż niewielki wybór miejsca z różną temperaturą. Chyba sobie nieco przemyślałeś wszystko)))))) Pytania są tylko testowe
-
no ja już kupować to z głową i tak żeby wężowi było jak najlepiej, ja nie z tych co trzymają węże w kartonie. czyli z tą żarówką może być?? bedzie miała funkcje ociepleniowo-oświetleniową:-) jedna żarówka wystarczy żeby dawała dobre światło?? czy może po jednej żarówce na każdej połowie??
-
Do uzupełniania działania kabla powinna wystarczyć. W razie czego wkręcenie nieco mocniejszej nie będzie problemem. Sprawdzisz sobie przy gotowym terrarium. I lepiej jedna niż dwie - w ten sposób w innych miejscach będzie chłodniej.
-
aha, jeszcze pare pytanek, jakie to ma byś podłoże?? i jak gruba warstwa ma być??
i basenik, jakiej wielkości, jakiej głębokości?? może to być jakaś mała miska, czy są jakieś specjalne?? chodzi mi tu też o estetyke, wolałbym jakiś ceramiczny basenik niż plastikowa piske na pranie:-)
-
Co do podłoża to wariantów jest kilka i każdy ma swoich zwolenników. Spróbuj włókno kokosowe zmieszane z grubym piaskiem, ale to nie jedyne rozwiązanie. Gubość kilka cm - tak, żeby mógł się zakopywać (odizoluj czymś kabel, jeśli jest od wewnątrz). Miska taka, żeby się cały mieścił i mógł namoczyć - można od razu kupić na wyrost. Są gotowce ceramiczne udające naturalne materiały w sklepach zoo, ale zdaje się nie najtańsze. W razie czego przeszukaj szafki w kuchni, może coś ładnego się znajdzie))))))
-
czym miałbym odizolować kabel??
-
Np stare płytki glazury, grupe szkło, żwir, atlas....... tak, żeby wążnie mógł się do niego dokopać i żeby się nie przesuwał
Uprawnienia umieszczania postów