-
Problem z wilgotnościa
Witam posiadam regiuska samiczke i zauwazylem ze od jakis 2 tygodni mam porblemy z wilgotnoscia w terra..Po prostu bardzo rudno mi utrzymac tam odpowiednia wilgotnosc...kiedys wystarczylo ze spryskalem terra erano i wieczorem i wilgotnopsc caly czas utrzymywala sie na poziomie od 65 do 75 a czasem i 80 % a ostatnio to sie bardzo zmienilo...Nawet po mosnym spryskaniu w taki sam sposob spoko wilgotnosc sie podnosi ale za 1.5 godz znowu spada do jakis 45 %... Boje sie...nie wiem co jest... Moze to podłoże albo cos ...
Moze znacie jakies sposoby na utrzymanie dobrej wilgotnosci przez dluzszy czas...Moze to torf juz sie za suchy zrobil...No nie mam pojecia..--> pomozcie..
-
Re: Problem z wilgotnościa
i kolejne pytanie kiedy mniej wiecej konczy sie okres zimowania u regiuskow..Tzn w afryce wiem kiedy sie konczy,ale u nas w Polsce jak ktos ma regiuska i mu zimuje,albo zimowal to kiedy mniej wiecej to sie konczy...Bo moj slodziutki od poczatku grudnia zimuje...tak mi sie przynjamniej wydaje..Od tego czasu nic nie jadl, tak jak by bal sie pokarmu,albo po prostu ja ignorowal...natomiast wylinke przechodzil gdzies na poczatku listopada...Jak moge mu pomoc zakonczyc ten okres katorgi...
Ps. jest to prawie 2 letnia samica ktora ma jakies 95-100 cm dlugosci...
-
Przyczyn zbyt niskiej wilgotności może być kilka:
- suche powietrze w związku z ogrzewaniem mieszkań w okresie zimowym;
- zbytnie wysuszenie podłoża, masz torf więc zlej go przegotowaną wodą solidnie;
- zbyt duże otwory wentylacyjne w terra
- błędna kalibracja higrometru powoduje odczyty nie mające odzwierciedlenia ze stanem faktycznym
Odpowiednie regulacje ww pozwalają na uzyskanie właściewj wilgotności 55-65%.
Oczywiście regularne spryskiwanie 2,3..5 razy dziennie poprawia wilgotność w sposób znaczący.
-
A może higrometr warjuje??????????????
-
Regiusy ze względu na rejon występowania nie wymagają zimowania w pełnym tego słowa znaczeniu. Stosuje się jedynie sezonowe obniżenie temperatury i wilgotności co symuluje odpowiednią porę roku w ich ojczyźnie - Afryce. Nie istnieje pojęcie '... zimowania w Polsce....'.
Zwracam uwagę, że marzec to okres najgorętszy w tametj części Afryki, co wiąże się z wysokimi temperaturami i stosunkowo obniżoną wilgotnością.
-
Może warto byłoby zainwestować w Foggera załączanego wyłącznikiem zegarowym, da się dobrać wilgotność załączając go na odpowiednie odcinki czasu.
-
tak posiadam figiometr i to elektroniczny wiec watpie zeby mi sie rozregulowal...Fakt ze torf w terra jest wysuszony i ze moglby byc bardziej wilgotny..Nie widze sensu polewania go woda wole zainwestowac pieniadze w nowe podloze...jakie podloze mi polecacie...
Evoker jezeli chodzi o te symulowane zimowanie to rzeczywiscie na okres zimowy obnizylem temperature w terra o jakies 3 moze 4 stopnie i zmniejszylem czas oswietlenia...po jakis 2 tygodniach nie calych waz okazywal sie tak jak by zaczal zimowanie....
Uprawnienia umieszczania postów