Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: siateczka

siateczka

czesc wam ! mam pytanko czy ktos ma pytona siatkowego czy jest faktycznie duzo bardziej agresywny od "Birmanczyka" ? Jak byscie skonstruowali terra dla niego biorac pod uwage bezpieczenstwo moje i rodziny?

Re: siateczka

ja nie mam ale ma znajomy i siatkowego i tygrysa i anakondę zielona, siatkowy jest najbardziej agresywny z nich wszystkich, a te weze to jeszce mlode mają wszystkie ok 3m

moj kolega mial pytona siatkowego ale sprzedal podam ci nr gg 3331079 ten pyton mial juz 7 m karmil go mlodymi kozami

słoniami najlepiej go karmić!
    z tego, co mi wiadomo, i co dobrzy, doświadczeni ghodowcy mi powiedzieli, to osobniki z hodowli sa zdecydowanie spokojniejsze, niż te z odłowu - chyba snakes ma siatkowanego i twierdzi, że jest jednym z jego najspokojniejszych weży. zależy od osobnika.
    ogólnie lepiej kupić sybie pytona tygrysiego, niż siatke. dlaczego? bo tygryski są spokojniejsze i nieco mniejsze.

ps. kupmel ppppp to ma ogród zoologiczny, żę ma miejsce dal tylu tak dużych węży?

Generalnie agresywne i nieprzewidywalne, w stanach mocno przechodowane wiec problem nerwowosci zniknal. Bardzo duze i niebezpieczne. Potrzebuje ogromnego terra. Pozatym male wymagania pokarmowe i srodowiskowe. Jedza co im sie poda . Zaczynaja od myszy wazac po wykluciu kolo 150g a koncza na kozach przy rozmiarze 6m i wadze 120kg. Zazwyczaj osiaga w przypadku samicy 6m i wiecej . Samce 3,5-4,5 m rzadko wieksze.
    Birmańskie pytony znacznie spokojniejsze ale tez zdazaja sie osobniki agresywne.

Jesli chodzi o terrarium to powinno byc tak skonstruawane bys mogl je oblugiwac w bezpiecznej odleglosci od weza. Przy wielkosci powyzej 3m zaleca sie by 1 osoba byla obecna na 1m weza. Wiec gdy ma juz 6m to powinno byc z toba 5-6 osbob. Brzmi dosc niewiarygodnie ale wazacy 120 kg 6m pyton moze zaatakowac i sam nie dasz sobie rady. Bezwglegnie trzeba zachowac ostroznosc majac dzieci szczegolnie male. Waz bez problemu jest w stanie je zabic. Chodowcy za za oceanu zalecaja wym 350x200x150 jako minimum.

grochu on ma swoje schronisko w górach :P
    oprócz tych trzech wymienionych jest jeszcze z 10 innych i pare jaszczurów, niejeden ogrod zoologiczny chcialby miec tyle

Dzieki Azazel, o takie porady mi chodziło...a propos, mam tygrysa, i zastanawiałem się własnie nad siateczką, ale wypersfadowałeś mi kupno, tak jak i wiele innych osób po prostu.....boje się, boje się tego co mogłoby sie wydażyć za kilka lat..choś warunki mam, uważam że starczy mi tygrys, może za kilka lat jeśzcze pomysle nad nim , jak bede na "swoim" .

Jak masz tygryska to dokup drugiego i sproboj rozmnozyc. A z siatkowym daj sobie spokoj.
    Choc jak bedziesz "na swoim " to czemu nie . Majac warunki zapewniajace wygoge i bezpieczenstwo mozna sprobowac. ( Ostroznosc konieczna ).

co do budowy terra, to najlepiej oprzeć ściany terra o ściany pokoju - to na prawe silne weze i bez problemu połamały by przeciętnej wytrzymałości terrarium.

Uprawnienia umieszczania postów