Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Pytanie do posiadaczy Boa Constrictor

Mieszany widok

Ratayson71
    Guest

Pytanie do posiadaczy Boa Constrictor

Wiem ze jest opis na stronie tej tego gatunku weza ale chcialem sie was zapytac w jakiej wy temperaturze hodujecie swojego pupila?? czy zalacacie sie wszyscy do takiej jaka jest w opisie czyli min w noc 24 a w dzien nawet do 35 pod promiennikiem ???

Re: Pytanie do posiadaczy Boa Constrictor

Wiec tak w terrarium w strefie srodkowiej w dzien jest 30-32 a w nocy 26-28. Wedlug mnie taka jest dobra i bardzo odpowiada bo jak chca zawsze moga zmienic miejsce pobytu.

Tomasz S.
    Guest

Nie musi byc taka jaka jest w opisie .Wiadomo ze w terrarium beda miejsca zimniejsze i cieplejsze.Moj boas ma temperature 26 - 27 i jest ok.Po zgaszeniu swiatla spada o 2.narka

Musisz (!!!) wezowi zapewnic rowniez miejsca chlodniejsze. Takie,w ktorych maksymalna temperatura bedzie sie utrzymywac w granicach 24-26 stopni w dzien.

mi w nocy spada do20 i jest ok.zawsze lepiej miec jakis kamien grzewczy lub cos w tym stylu wrazie gdyby mu było za zimno.

Jeżeli chodzi o temperaturę to w moim przypadku jest trochę inaczej niż u kolegów terrarystów. Mój boasek (prawie trzy latka) zdecydowanie preferuje umiarkowane temperatury. Próbowałem zapewnić mu optymalną, zalecaną w publikacjach temperaturę. Okazało się, że jest ona chyba dla niego za wysoka. Ilekroć podnosiłem temperature powyzej 29/30 stopni mój boasek uciekał w najchłodniejsze miejsce terrarium - tam gdzie jest 24/25 stopni. Przy temperaturze około 33 stopnie (w cieplejszej części terrarium) boasek zakopuje sie w torfie w najchłodniejszym miejscu. Drogą doświadczeń ustaliłem, że optymalnie czuje sie on w temperaturach 25 - 28 stopni. W miejscu pod żarówką ma 35, gdyby chciał się dogrzać.
    To nie pierwszy przypadek różnic w upodobaniach temeraturowych. Moja wcześniejsza samica również nie gustowała w bardzo wysokich temperaturach.
    Może to norma u boasków hodowanych w Polsce, a może tylko cecha danego osobnika. Najbezpieczniej jest zapewnić pełen zakres temperatur w terrarium z nadzieją, że boasek znajdzie sobie optymalne miejsce.

Muj boa ma ok 5 miesięcy i przewaznie siedzi w ciepłym miejscu(pod żarówką) gdzie jest ok 30'C.W nocy żadko choć się zdaża temp spada do 20'C i nie mam z nim zadnych problemów.

Uprawnienia umieszczania postów