Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: pseudokoralówka....

Mieszany widok

pseudokoralówka....

Ej mam prośbe : co sie może dziać mojej pseudokoralowce, jakis tydzien temu byly oznaki ze bedzie miala wylinke i do tej pory nie sciagnęła, nabrala kolorow i zauwazylem ze pomiedzy tą starą i nową skora jest jakis płyn, a jak sie oderwie kawałek tej "starej" skory to sie powoli wylewa. ( to jest taka maż) Oderwałem po to zeby sprawdzic co to jest - taki kawaleczek

Re: pseudokoralówka....

Może miała za sucho? Opisz tą maź. Kolor, zapach itp. czy to nie jest ropa aby?
    Jaka jest skóra węża i oczy?
    Mimo tego cokolwiek by to było powinieneś udać się do weterynarza.

cierpliwości chłopie !! )
    jak jest chłodno to czasem i 3 dni mijają od momentu ustąpienia zmętnienia oczu do samego zrzucenia wylinki
    Dałeś po nabiale nadrywając starą wylinkę wężowi, bo w tych miejscach wyschnie płyn surowiczy, niezbędny do sprawnego zrzucenia naskórka i wylinka nie zejdzie w 1 kawałku tylko najprawdopodobniej w płatach
    jeszcze raz - CIERPLIWOŚCI
    (Jest takie hobby wymagające cierpliwości, nazywa się terrarystyka, czy jakoś tak..........)

ale nie przejmuj się, nic strasznego się nie stało
    Jeśli faktycznie po zrzuceniu wylinki zostaną na wężu przyschnięte jej kawałki zaparz mocną herbatę (albo rumianek), ostudź (hehe - piszę na wszelki wypadek, ) nigdy nie wiadomo...) i nasączonymi herbatą tamponami z waty namocz przyrzymując je na wężu te miejsca gdzie została wylinka
    W zależności od wielkości przyschniętych kawałków, na ogół po kilku minutach - delikatnie palcami usuń resztki wylinki
    jeśli nie będą chciały odejść - mocz dalej
    Ważne: aby łuski się nie pomarszczyły: po "zabiegu" podnieś wilgotność podłoża w terra (po prostu wlej kilka szklanek wody w podłoże, w miejscu gdzie wąż najczęściej się ukrywa)
    a w przyszłości ....myślę, że już będziesz wiedział co w przyszłości )
    Powodzenia!

Uprawnienia umieszczania postów