-
Zbozowka - waz dla poczatkujacego?
Witam wszystkich,
mam pytanko, mianowicie mam zamiar rozpoczac swoja przygode z terrastyka i zastanawiam sie jaki gatunek weza wybrac, a moze lepiej jakies inne zwierze egzotyczne? Pytam poniewaz nie chce zrobic przez moja niewiedze temu zwierzeciu krzywdy, bylem w sklepie zoologicznym i sprzedawca polecil mi zbozowke. Mam w zwiazku z tym kilka pytan, spisze je w pktach:
1. Jakie rozmiary terrarium bylyby dobre dla zbozowki, jak widzialem w sklepie to jest mlody osobnik, ale jesli ma urosnac do 1,5 m to bedzie trzeba zmieniac chyba .
2. co do wyposarzenia terrarium, jakie przyrzady beda mi niezbedne do prowadzenia terrarium ze zbozowka? Jesli moglbym prosic to byloby milo znac orientacyjne ceny. W sklepie sprzedawca powiedzial mi ze trzeba kupic plytke grzewcza pod spod terrarium, oraz zarowke emitujaca promienie uv ktora ma imitowac slonce. Koszt wyszedl 220 zl za zbozowke + 100 za plytke + 100 za zarowke. Chcialbym wiedziec co jeszcze bede musial kupic zeby nie obudzic sie z reka w nocniku i nie zrobic krzywdy mojemu zwierzeciu.
3. JAkie rozmiary powinien miec basenik, oraz jak ma sie sprawa z nawilzaniem terrarium?
4. Jaka temperature powinno miec powietrze w terrarium, jaka powinna byc sciolka w terrarium ? Jesli jeszcze sa rzeczy ktore powiniennem wiedziec na ten temat to prosze jesli moglibyscie to powiedzcie, bardzo chce miec wlasnie takie zwierze a ze jestem "zielony" w tym zakresie stad moje pytanka.
Dziekuje wszystkim ktorzy odpowiedza
Uprawnienia umieszczania postów