Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: wylinka zbozowki

wylinka zbozowki

Witam ! moja zbozowka ma zielone (chyba pod swiatlem miala taki kolor ) oczy i troche wylupiaste czyli ze bedzie miec wylinke jest to moj pierwszy waz i pierwsza wylinka weza jaka zobacze ! i mam pytanie ile trwa zrzucanie takiej skory i kiedy , waz ma takie oczy jeden moze dwa dni czyli wylinka bedzie mniewicej kiedy ?

Marcin Ratajczak
    Guest

Re: wylinka zbozowki

2 dni będzie miała mętne oczy a w ciągu kolejnych kilku a nawet do tygodnia zrzuci wylinkę

Pryskaj terrarium teraz troszkę częściej, zachowaj ładną wilgotność. Jak zmętnienie oczu przejdzie, zobaczysz, że kolory Twojego wężyka, szczególnie przy ogonie będą bardziej mleczne, jakby za mgłą. Potem, pewnego razu w terrarium zobaczysz taką dłuuugą przeźroczystą skarpetę ze złuszczonej skóry a wężyk będzie pięknie wybarwiony Nastepna wylinka przy dobrym karmieniu po około 3 tygodniach.
    Powodzenia

Piszę tutaj o boa constrictor constrictor albo imperator, trzy metry i te sprawy, chociaż dla polskich mieszańców pewnie dobre będzie to które zaproponowałeś

napi
    Guest

Witam!
    Tez mam zbozowke i moja miala trzy dni zmetnienie oczu.Czwartego dnia jej przeszlo,a piatego zrzucila skore.Chciala to zrobic u mnie na rekach,ale po wlozeniu do terra zajelo jej to z piec minut.Tylko musisz zachowac odpowiednia wilgotnosc to nie bedzie miala problemow i zrzuci wylinke w calosci jak nie bedzie przesuszona.To jak dlugo trwa zmetnienie i kiedy nastepuje wylinka zalezy chyba od poszczegolnego osobnika,warunkow w terrarium itd.
    Pozdrawiam
    Napi

Rzeczywiscie, w zaleznosci od osobnika i wilgotnosci moze po metnych oczach minac 2-7dni.
    U mnie metne (znaczy sie u zbozowek) oczy bywaly tylko przez kilka godzin. A raz jak przesuszylem niechcacy terrarium (~40% wilgotnosci) to wrocily metne oczy po 3 dniach, ale zawilgocone terrarium pomoglo i po trzech dniach bez problemu waz wysliznal sie ze skory.
    Raz wylinka trwala chyba z 1-2 minuty, a drugiego weza kiedys po 30 min. walki udalo sie mu sciagnac skore tylko z glowy. Mial problem o co ja zahaczyc (probowal o szklo, zamiast o galezie czy skorupe kokosa). pozniej poszlo juz dosc szybko.

Uprawnienia umieszczania postów