-
Biale robaczki
Dzisiaj w torfie zaobserwowalem duzo malych robaczkow co to moze byc i od czego maja one z 3mm dl i sa pod kokosem i miska z woda jak sie tego pozbyc? i czy trzeba sie tego pozbyc, zagrazaja one zdrowiu weza? Jeszcze jedno jakie jest najlepsze w utrzymaniu czystosci podloze zeby nie trzeba bylo go czesto zmieniac i zeby nie bylo takich sytuacji jak ta ktos mi kiedys mowil o sztucznej trawie albo podlozu z kokosa.
-
Re: Biale robaczki
Pozbyć się można fundując im krótki pobyt w mikrofalówce, nie ma jednak gwarancji, że nie pojawią się znowu. Włokno kokosowe jest lepsze od torfu bo mniej się zbija i lepiej rozprowadza zawartą w podłożu wodę. Pewnie masz dość wilgotne podłoże, spróbuj włókno kokosowe + seramis (lub keramzyt) albo włokno + gruby piasek.
-
skoro robaczki te siedza tylko w torfie , nie na wezu to zlikwiduj torf, wymyj dokladnie terrarium a na podloze daj zwykłą gazete.z pozdrowieniami piotrek
-
moga to byc tez skoczkonogi(nie wiem jaka jest dokladna nazwa moglem sie pomylic) ktore sa nie szkodliwe a nawet zywia sie drobnymi odpadkami i resztakami-cyzszcza terra ale nie wiem co ty masz!?!
-
Temat to BIALE ROBACZKI. Jak dla mnie to skoczonogi wiec lepiej je wogole zostawic w spokoju. Bedziesz mial darmowe sprzatanie terra)
Pozdrawiem
Nazar
-
a mi się zawsze wydawało że SKOCZOGONKI
-
Oczywiscie literowka Collembola czyli skoczogonki Sorki
-
Nie badz taki amerykanski, moze i latwo sie sprzata taka gazete, ale jak to wyglada???
I jak sie czyje waz, ktory probuje sie zakopac (a niektore to lubia) w gazete z farba drukarska.
Utrzymanie wilgotnosci tez zacznie sprawiac niejakie klopoty.
-
Dokładnie tak i nie są w ogóle szkodliwe.Czasami można je też znaleźć w doniczkach z kwiatami.
-
jezeli gazeta nie odpowiada to moze byc tetrowa pielucha/.
Uprawnienia umieszczania postów