Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Pleśń w terra

Pleśń w terra

Witam!

Czy moj przypadek jest odosobniony?

Na sciankach schowka pojawila sie plesn...
    Gdy tylko zauwazylam wyciagnelam od razu i spryskalam grzybobojem.
    ale nie mam odwagi wlozyc go ponownie.
    Na korze nie rozwija sie (co nie znaczy, ze plesni tam nie ma - moze byc - tylko niewidoczna).

Nie mam higrometru - staralam sie zapewnic wezowi wystarczajaco wilgotne srodowisko - ale nie wiem czy nie przesadzilam.

Poza tym pytanko: czy 1x na 2 tyg to dobry okres na sprzatanie w terra?
    Po wezowej defekacji sprzatam "miejscowo".

A Wy?

Pzdr
    Fiona

Neu
    Guest

Re: Pleśń w terra

A jak masz z drewna to pomalowalas farbom akrylowom???

Nie malowalam, gdyz bylo polakierowane...
    :-/
    K.

zarąbiście... niezabezpiecznoe niczym drewno - nie dziwie się, że pleśnieje. przełóż węża do terra zastępczego, zdejmij to gówno ze ścianek, przejedź grzybobójem, wysusz, i jeszcze raz to samo. jak wszystko wywietrzeje i wyschnie to włóz węża.
    a tak na dłuższą metę, to radziłbym zabezpieczyć jakoś terrarium... no i kupić higrometr

Kadar
    Guest

Nie do końca bym się zgodził. Pleśń jest zawsze wynikiem złej wentylacji i tu tkwi problem. Należy ją zwiększyć i będzie O.K.

Moim zdaniem wentylacja jest problemem a "gołe" drewno sprzyja rozwojowi pleśni. Co do sprzątania w terra raz na 2 tyg. Wode w terrarium powinno wymieniać sie codziennie a juz na pewno jeżeli zobaczysz kał albo mocz węża w baseniku. Odchody z innych miejsc w terrarium również należy od razu usówać.

Solidnie przewietrz i wysusz terra. Zastanów się też nad zakupem higrometru /najtańszy to ok 8-10zł/. Jakiego preparatu użyłaś? Jakie masz o nim informacje.
    Generalnie pleśn jest mocno niepożądana w sąsiedztwie gadów.

Słuchajcie - ja już nie wyrabiam....

Możecie olać to, co napisałem ale nie mogę czytać postów z mega błędami ortograficznymi i nie wiadomo jeszcze jakimi !!!

Może celowo się zgrywacie i dla ułatwienia niektórzy nie piszą polskich znaków ale bez przesady...

Nie jestem starym prykiem, który robi z siebie profesorka i nigdy taki nie byłem, ale proszę Was ..... litości !!!!

Nie chodzi mi tylko o tego konkretnego posta wyżej ale również o wiele innych.

Jeśli ktoś ma problemy, np. dyslekcja czy coś podobnego - niech napisze najpierw tekst w Wordzie, sprawdzi pisownię i skopiuje na forum.

Dobra - nie ważne, tak po prostu napisałem bo mnie naszło..........

W końcu i tak wiadomo o co chodzi....

Neu
    Guest

Viking to ze ja niepisze polskich liter to nie moja wina bo mi klawiatura niechce pisac polskich liter na tym forum niewiem czemu. Ale jak ci przeszkadza to bede to pisal pierw w wordzie i kopiowal.

z resztą pisanie polskich liter jest niezgodne z netykietą i wszyscy powinniśmy się wstydzić, zę w ogóle ich używamy - nie wszystkie przeglądarki je obsługują (-:

co do niepisania polskich liter nie można się przywalać:P

Uprawnienia umieszczania postów