Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Zbożówka - odludek =(

JacekL
    Guest

Zbożówka - odludek =(

Od pół roku mam zbożówkę. Przez ten czas nie widywaliśmy się często. Zawsze się gdzieś chowa, zawsze mnie unika. Na początku nie było z tym problemów, wystarczyło ją tylko wygrzebać z pod torfu. ALe ostatnimi czasy jest już gorzej. Rzuca się na mnie i udaje grzechotnika. Wystawia tylko głowe i patrzy, a gdy tylko mnie zobaczy od razu się chowa. Jakie widzicie rozwiązanie?? P.S Nic jej nie zrobiłem żeby mogła mieć jakieś przykre wspomnienia Dzięki za pomoc!

ufo85
    Guest

Re: Zbożówka - odludek =(

U mnie też za bardzo się nie pokazuje! (ma ok. 6 m-cy). Ostatnio nawet w nocy przestała buszować! Siedzi tylko na wodospadzie-całymi dniami i nocami! wychodzi tylko na pokarm.

Hehe, niedawno mialam ten sam problem ze swoia malutka zbozowka. Tez wcale sie nie pokazywala, jak tylko zobaczyla ze cos kolo terra sie poruszylo to od razu uciekala jak poparzona, poza tym kasala i takze udawala grzechotnika Rozwiazanie jest takie ze musisz mimo wszystko brac ja na rece az w koncu zobaczy ze ty wcale nie chcesz jej zrobic krzywdy. Poza tym ja swojej zabralam na jakis czas kryjowke, aby oswoila sie z widokiem ludzi i ruchu. No i efekty zauwazylam juz po kilku dniach. Jest o wiele bardziej spokojniejsza, juz nawet zwiedza sobie terra nie tylko w nocy I widac golym okiem ze nie jest juz takim klebkiem nerwow. Jednak z tym zabraniem kryjowki musisz uwazac, bo to rozwiazanie jest ryzykowane i moze pogorszyc jeszcze bardziej sytuacje. Waz moze sie tak zestresowac brakiem schronienia, ze moze odmowic przyjmowania pokarmu, wiec uwazaj i bacznie ja obserwuj. Powodzenia

abdick
    Guest

Bierz ja jak najczęsciej. Najpierw w rękawiczkach a potem na gole ręce.

w jakich rękawiczkach??!!!!! bez żadnych rękawiczek, chodzi oto żeby wąż przyzwyczaił się do twojego zapachu, a przez rękawiczki nic nie będzie czuć. także rękawiczki to bzdura!! słuchaj, bierz i bierz na ręce. lepiej przecierpieć te ok. 2 tyg. jak jest młoda i jej ugryzienie to tylko ukucie, niż ma podrosnąć i gryźdź mocniej. napewno się oswoi powodzenia

Kadar
    Guest

U człowieka nie tylko ręce wydzielają zapach. Tak mi się przynajmniej wydaje.

JacekL
    Guest

A jak często proponujecie ją brać i na jaki czas??

Ja biore swoja codziennie na jakies 20-30 minut wieczorem ( w sumie to juz noc). Wtedy jest totalny spokoj i wezyk sie mniej stresuje

weź węża na ręce, najpierw niech ci pochodzi po rękach. połóż się, puść go żeby chodził po tobie- nie pozwól mu uciec. i rób to jak najczęściej możesz. im częściej tym szybciej się oswoi... powodzenia

Haha spokój; węże nie słyszą, więc nawet jeżeli by spokoju nie było to nic im nie będzie (chyba, że używa się mocnych basów, ale wtedy sa wyczuwalne tylko małe drgania terrarium, a na ręce nawet basy nieprzeszkadzają chyba)

Uprawnienia umieszczania postów