Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: zbożówka i mysz w jednym pokoju

blackpoison
    Guest

zbożówka i mysz w jednym pokoju

Kilka dni temu kupiłam ciężarną myszkę, urodziła młode i wreszcie mam swoje jedzonko dla wężyka.. hehe

Ale myszka stoi w akwa pod terra węża, czyli jakieś 100 cm niżej.. no i leci zapach... ehh... wężyk jest młody (50cm) ale swoje wie i węch ma. czy mądre jest trzymanie ich w takiej bliskości?? Czy nie jest ryzykowne branie zbożówki na ręce, jeśli mysz jest 5 metrów obok i leci zapach? czy jak będzie rozdrażniona to mnie np. nie ugryzie?

dodam, że zbożówka nie jest nigdy głodna, bo ma krótkie przerwy między strawieniem jednej a podaniem drugiej myszki.

Re: zbożówka i mysz w jednym pokoju

No wlasnie raczej bedzie rozdrazniona tym ciaglym zapachem pokarmu - radze odstawic myszki z dala od terra z wezem

rozdrażnienie nie musi powodować pokąszenia, ale rozdrażniona będzie na pewno.
    oprócz tego jest też prawdopodobieństwo, że ... zbożówka uzna zapach myszy za naturalny i po czasie przestanie traktować je jako pokarm.

trzymanie myszy przy terrarium to raczej głupi pomysł

Yachoo
    Guest

Myślę że nie ma problemu. Węże w naturze gdy coś trawią to nie polują. Mam małe pytanko. Ile cię kosztowało wykombinowanie myszy? Mam problem z żarciem dla swojej zbożówki. Jest młoda (6-7 miesięcy) i powinna coś zjeść najpóźniej po jutrze. Myślisz że mogę jej dać kawałek surowego kurczaka? Z góry dzięki

blackpoison
    Guest

żarcie.. moja zbożówka jest po 4-5 wylinkach i ostatnio nie miałąm pokarmu (oseska) to dostała dorosłą mysz.. wprawdzie połykała ją 50 minut i miała problemy z zabiciem, bo mysz ją lekko ugryzła, ale dałą radę :] No a kilka dni temu kupiłam ciężarną myszkę, urodziła oseski, i mam zamiar kupić niedługo samca, więc nie będzie problemu z pokarmem.

z co do pokarmu zastępczego. Podobno można podawać drób surowy, ale to nie jest wskazane na dłuższą metę, ponieważ wężyk także potrzebuje kości i ogona i tego wszystkiego co w myszach jest :] Ale czasami można podać.

MinuS
    Guest

moja zbożówka nie jadła 4 miesiące bo mi uciekła i żyje nadal więc nie martwcie się jak nie będzie jadła przez tydzień, a jakby Cię ugryzła to nei martw sie nie boli moja mnie ugryzła jak ją kąpałem w wannie i nic sięnie stało

Uprawnienia umieszczania postów