Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Linienie mego gada

napi
    Guest

Linienie mego gada

Witam!
    Nie wiem czy powinienem zaczynac nowy temat bo dla wielu jest on pewnie oklepany,ale sprobuje.Czytalem,ze u weza zbozowego i chyba wszystkich wezy wylinka nastepuje dopiero kilka dni po ustapieniu zmetnienia oka.I rzecz w tym,ze u mojego gada to zmetnienie jest juz trzeci dzien.Ciekawi mnie czy to jest normalne.Na pierwsze karmienie u mnie dostal wieksza, troche owlosiona myszke i trawil ja przez tydzien.Caly cza byl w jednym miejscu pogrubiony.Dwa razy oddal kupke i przez jeden dzien siedzial w ukryciu.No a pozniej pojawilo sie to zmetnienie.Codziennie zraszam terrarium dla utrzymania wilgoci.Waz od jakiegos czasu nie wychodzi z ukrycia.Prosze wypowiedzcie sie na ten temat jak najbardziej szczegolowo bo nie wiem czy te objawy sa normalne czy moze Snake jest chory.
    Pozdrawiam i Dziekuje
    Napi

Re: Linienie mego gada

Nie masz sie o co martwic, te objawy sa zupelnie normalne U moich zbozowek zmetnienie trwa ok 4 dni, a po nastepnych ok 3 nastepuje wylinka. Ale jak wiadomo nie jest to regula i nie da sie dokladnie ustalic takich danych. Waz przygotowujac sie do wylinki jest zazwyczaj ospaly i nie wychodzi razcej ze swojej kryjowki. W tym przygotowawczym okresie najlepiej dac mu spokoj, nie wyjmowac go z terra no i pilnowac odpowiedniej wilgotnosci. W zalaczniku jest fotka mojej zbozowki kilka dni przed wylinka ( widac wlasnie zmetnienie) .

sorki - zapomnialam zalacznika :P

abdick
    Guest

U mnie też się tak zdarzało. Czy masz basen w swoim terra. Moja samica tajwana też przechodzi wylinkę. U niej zmętnienie jest już dwa dni. Jak masz basen to raczej powinna twoja gadzina w nim siedzieć. W przypadku mojego węża on siedzi w basenie.

napi
    Guest

No wlasnie basen tez mam.Temperatura wody w porzadku.Tylko,ze zbozowka wcale nie chce do niego wchodzic.Chyba,ze robi to w nocy jak spie,ale nie jestem pewien.Teraz siedzi schowana po drugiej stronie terrarium i wcale nie wychodzi.Pozostaje chyba tylko zraszac.
    Napi

Moje tez ani razu nie widzialam aby korzystaly z basenu- nawet przed wylinka.... Traktuja to jedynie jako poidlo, a o wejsciu nie ma mowy (temp ok.). Ale nie martw sie- jak nie chca to widocznie nie maja takiej potrzeby. Ja tam jeszcze nigdy nie mialam problemu z wylinkami- zawsze pieknie w calosci im schodza bez kapieli. No ale wilgotnosc podwyzszona musi byc

napi
    Guest

OK.Wszystkim WIELKIE DZIEKI!!!!!!!!!

Uprawnienia umieszczania postów