Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Uwaga! Zly regius!

Uwaga! Zly regius!

Po przywiezieniu Gadziny ze sklepu przez dobre dwa tygodnie kazde wsadzenie przeze mnie lapki do terra konczylo sie atakiem ze strony weza.
    Ugryzienia nie byly dotkliwe - przeciecie skory wielkosci ugryzienia komara x 2 zeby.
    Nie mniej jednak atakowal.

Mam nadzieje, ze juz nie bedzie, bo albo sie do mnie przyzwyczail, a moze polubil, albo szybciej i w bardziej umiejetny sposob go wyciagam ;-)

Prawde powiedziawszy zdecydowalam sie na adopcje regiusa z powodu jego nieposzlakowanej opinii - mial sie zwijac w klebek w momencie zagrozenia - a tu taka niespodzianka?

Jak sie zachowuja Wasze regiuski?

Czy w razie gdyby kolejny raz dal noge (podjelam juz powazne kroki, aby do tego nie doszlo) to czy w razie zetkniecia sie z moim 3-kilowym kotem ma jakiekolwiek szanse: czy sie obroni?

Pozdrawiam

Fiona

Re: Uwaga! Zly regius!

hmm zależy jakiej jest wielkości?? ( to co do kota)

(ball python) jak nazwa wskazuje przy odczuciu zagrożenia zwija się w kulkę. u mnie wyglądało to tak: kiedy go przywizołem, siedział sobie w terra przez 5 dni. próbował jakiś tam spacerków, ale nie śmiało. po tyg. wrzuciłem mu mysz, a on zwinął się w kulkę i koniec. wyjąłem i rozplątałem regiuska. włożyłem z powrotem i jak dorwał myszke to już koniec od tamtej pory chyba jeszcze 2 razy (może) zwinął mi się w kulkę i to też na początku. teraz rozciąga się jak tylko może pokazując swój wdzięk.

maluchy trzeba do siebie przyzwyczaić...

Pochodz w jednej i tej samej bluzie przez kilka dni(piżama najlepiej) a nastepnie wrzuc to to do terra z wezem na pare dni.Zobaczysz ze bedzie lepiej.

zwijanie sie w kłębek dotyczy raczej osobników z odłowu

Dr_who -> nie jestem pewien - ja kupiłem swojego w biofilu (oni chyba z czech je mieli, w każdym razie chyba z hodowli), a i tak się ze 2, czy 3 razy zwinął.

co do zetknięcia z kotem... jeśli kot by go zaatakowa.ł, to wątpie, żęby nawet dorosłyn regius miał większe szanse (koty świtnie znają się na rzucaniu na oczy) -> tzn. zabić go raczej nie zabije, ale wzroku mozę go pozbawić.

dzieki za odp.

Czy kogokolwiek z Was ugryzl?
    Czy takie zachowanie charakterystyczne jest tylko na poczatku?
    Strach?

Bojowy ten moj Exarek

Ale juz jest OK
    Czasami biore go na kolana siedzac przy kompie - i nie ucieka.

Poza tym nigdy i nikogo poza terra nie ugryzl.

Pozdro
    F.

Ale raczej kot nie powinien zaatakowac.... Instynkt kota bedzie mu kazal sie bac weza Przynajmiej tak jest u mnie... moj wyrosniety kocur rok temu, jak zobaczyl 60cm zbozówke to tak sie jej przestraszyl, ze przez tydzien chodzil jakby ducha zobaczyl (Fajnie to wygladalo jak przez jakies 20 min patrzyl sie na nią z przerazeniem ). Podobnie bylo z moim drugim kotem... chociaz on az tak sie juz nie bal... ale do mojego pokoju nie lubi zabardzo wchodzic od kiedy mam molurusa ;]

Niestety mój kot miał i ma wielką chęć na bliskie spotkania z moimi wężami Natomiast mnie się wydaje, że duży regius (120-140 cm) spokojnie sobie poradzi z kotem. Z resztą powiem, że mój regius (120cm) bardzo często jak kot siedzi na terra koło otworów went. to regius idzie do niego i macha jęzorem i zachowuje się podobnie jak przed przygotowywaniem ataku na mysz/szczura.

Huh! Jak moja wezyca do mnie dotarla to w pierwszy dzien poczulem te dwa zabki ;> Ciekawie sie zapowiadalo hehe :> ale na szczescie to bylo pierwszy i chyba ostatni raz ;> mam ja juz wsumie 1,5 miesiaca i jak narazie zachowuje sie grzecznie. Podstawa to musisz nauczyc ja "swojego zapachu", staraj sie ja minimum raz dziennie wyciagac z terra tak co by sobie pospacerowala ale po twojej rece. Wrzuc nawet swoja koszulke (nie wyprana :P) do terra ... zrobi sobie tam zapewne kryjowke lub legowisko ale bedzie kojazyc twoj zapach z czyms pozytywnym a nie z nowym jedzonkiem badz wrogiem Powodzonka w ujazmianiu zycze

MichalDD
    Guest

Moj gryzie czasem. To normalne, lagodnosc regiusa to w duzej czesci propaganda marketingowa. Zalezy od osobnika, zawsze jednak to gadzina pozbawiona rozumu i kirujaca sie instynktem, wiec i ugryzc moze.
    Watpie zeby regius sobie z kotem poradzil, lepiej ich nie konforntowac.

Uprawnienia umieszczania postów