-
Uwaga! Zly regius!
Po przywiezieniu Gadziny ze sklepu przez dobre dwa tygodnie kazde wsadzenie przeze mnie lapki do terra konczylo sie atakiem ze strony weza.
Ugryzienia nie byly dotkliwe - przeciecie skory wielkosci ugryzienia komara x 2 zeby.
Nie mniej jednak atakowal.
Mam nadzieje, ze juz nie bedzie, bo albo sie do mnie przyzwyczail, a moze polubil, albo szybciej i w bardziej umiejetny sposob go wyciagam ;-)
Prawde powiedziawszy zdecydowalam sie na adopcje regiusa z powodu jego nieposzlakowanej opinii - mial sie zwijac w klebek w momencie zagrozenia - a tu taka niespodzianka?
Jak sie zachowuja Wasze regiuski?
Czy w razie gdyby kolejny raz dal noge (podjelam juz powazne kroki, aby do tego nie doszlo) to czy w razie zetkniecia sie z moim 3-kilowym kotem ma jakiekolwiek szanse: czy sie obroni?
Pozdrawiam
Fiona
-
Re: Uwaga! Zly regius!
hmm zależy jakiej jest wielkości?? ( to co do kota)
(ball python) jak nazwa wskazuje przy odczuciu zagrożenia zwija się w kulkę. u mnie wyglądało to tak: kiedy go przywizołem, siedział sobie w terra przez 5 dni. próbował jakiś tam spacerków, ale nie śmiało. po tyg. wrzuciłem mu mysz, a on zwinął się w kulkę i koniec. wyjąłem i rozplątałem regiuska. włożyłem z powrotem i jak dorwał myszke to już koniec od tamtej pory chyba jeszcze 2 razy (może) zwinął mi się w kulkę i to też na początku. teraz rozciąga się jak tylko może pokazując swój wdzięk.
maluchy trzeba do siebie przyzwyczaić...
-
Pochodz w jednej i tej samej bluzie przez kilka dni(piżama najlepiej) a nastepnie wrzuc to to do terra z wezem na pare dni.Zobaczysz ze bedzie lepiej.
-
zwijanie sie w kłębek dotyczy raczej osobników z odłowu
-
Dr_who -> nie jestem pewien - ja kupiłem swojego w biofilu (oni chyba z czech je mieli, w każdym razie chyba z hodowli), a i tak się ze 2, czy 3 razy zwinął.
co do zetknięcia z kotem... jeśli kot by go zaatakowa.ł, to wątpie, żęby nawet dorosłyn regius miał większe szanse (koty świtnie znają się na rzucaniu na oczy) -> tzn. zabić go raczej nie zabije, ale wzroku mozę go pozbawić.
-
dzieki za odp.
Czy kogokolwiek z Was ugryzl?
Czy takie zachowanie charakterystyczne jest tylko na poczatku?
Strach?
Bojowy ten moj Exarek
Ale juz jest OK
Czasami biore go na kolana siedzac przy kompie - i nie ucieka.
Poza tym nigdy i nikogo poza terra nie ugryzl.
Pozdro
F.
-
-
Niestety mój kot miał i ma wielką chęć na bliskie spotkania z moimi wężami Natomiast mnie się wydaje, że duży regius (120-140 cm) spokojnie sobie poradzi z kotem. Z resztą powiem, że mój regius (120cm) bardzo często jak kot siedzi na terra koło otworów went. to regius idzie do niego i macha jęzorem i zachowuje się podobnie jak przed przygotowywaniem ataku na mysz/szczura.
-
Huh! Jak moja wezyca do mnie dotarla to w pierwszy dzien poczulem te dwa zabki ;> Ciekawie sie zapowiadalo hehe :> ale na szczescie to bylo pierwszy i chyba ostatni raz ;> mam ja juz wsumie 1,5 miesiaca i jak narazie zachowuje sie grzecznie. Podstawa to musisz nauczyc ja "swojego zapachu", staraj sie ja minimum raz dziennie wyciagac z terra tak co by sobie pospacerowala ale po twojej rece. Wrzuc nawet swoja koszulke (nie wyprana :P) do terra ... zrobi sobie tam zapewne kryjowke lub legowisko ale bedzie kojazyc twoj zapach z czyms pozytywnym a nie z nowym jedzonkiem badz wrogiem Powodzonka w ujazmianiu zycze
-
Moj gryzie czasem. To normalne, lagodnosc regiusa to w duzej czesci propaganda marketingowa. Zalezy od osobnika, zawsze jednak to gadzina pozbawiona rozumu i kirujaca sie instynktem, wiec i ugryzc moze.
Watpie zeby regius sobie z kotem poradzil, lepiej ich nie konforntowac.
Uprawnienia umieszczania postów