-
Ucieczki zbożówek i nie tylko...
Chciałem zrobić taki mały wywiad środowiskowy wśród posiadaczy węży zbożowych (elaphe guttata) i innych gatunków.
Interesują mnie rzeczy typu:
1. ile razy uciekał wasz pupil,
2. w jaki sposób uciekł (którędy, jakiej wielkości otwór i jakiej wielkości wąż itp.),
3. ile trwało zanim został odnaleziony (jeśli się to w ogóle udało)
4. gdzie został znaleziony.
-
Re: Ucieczki zbożówek i nie tylko...
Joł
Mam El. Teaniura Frisey czyli Chiński,
zwiał tylko raz bo moja dziewczyna nie dosuneła szyby a on zawsze próbuje przesunąć ją, więc i teraz spróbował i prysnął ale szybko to zobaczyłem i na szczęście był tylko jakieś 2m od tera ale jeszcze 1min i nie wiem gdzie bym go szukał.
Pzdr.
-
1. na razie uciekł 3 razy. ( ale nie są wliczone próby ucieczek a trochę ich było!!! )
2. przez jakiekolwiek otwory mniejsze niż 1cm, wąż ma ok 60cm
3. raz dwa dni, raz dzień, a ostatni raz całą noc ( rano się budzę i go nie ma-więc nie było go ok. nocy)
4. raz na szafce (półka leżąca na ziemi), innym razem w szufladzie pod terrarium, i w końcu jak go nie było 2 dni to był (chyba cały czas) pod listwą łaczącą ziemie i ściane, a był jeszcze 4 raz to w torbie( o 4 razie zapomnialem).
to były wyczyny mojej ok 6 m-cznej zbożówki. Mam nadzieje że pomogłem- narka
-
1. Tylko raz (narazie..)
2. Odsunal sobie najzwyczajniej w swiecie szybe.....(byla zablokowana)
3. ok. 1h....
4. W kacie za telewizorem, w stosie starych zabawek siostry
-
mam pytona królewskiego, no więc:
1. tylko raz
2. miał wtedy około 60 cm, uciekł przez szpare między szybami (fakt, że mam szerokie prowadnice)
3. znalazłem go za łóżkiem brata
4. uciekł w nocy, a znalazłem go rano, po 20 minutach poszukiwań
-
haha mi uciekl bo zostawilem otwarte tera przez przypadek ;] znalazlem go pod wzmacniaczem po 10 minutach ;]
-
No wlasnie a zabezpieczacie jakos dziure miedzy szybkami w prowadnicach??? W sumie to robie terra i sie zastanawiam jak to wykombinowac. Jaka odleglosc powinna byc miedzy dwoma szybami zeby taki 30 40 centymetrowy zbozowy zkurczybyk sie nie przecisnal
Pozdrawiam
nazar
-
Ja wkładam w szparę między szybami pasek okładziny korkowej. W ofercie jednego ze sklepów jest samoprzylepne sztywne "futerko" do zabezpieczania tej szpary. Który to sklep zgadnij)))) nie będę robił reklamy, ale ten co we wszystkich postach na temat terrariów i ich wystroju i wyposażenia)))
-
-
nie powiedziales... az boje sie pytac...
czy byl zywy?
trzymam mocno kciuki
Ktos na liscie mnie pocieszal, ze weze moga bez jedzenia przezyc nawet kilka miesiecy...
F.
Uprawnienia umieszczania postów