Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Wątek: Kolory

Re: Kolory

Hyhy no mw rozumiem ale jak jusz pisalem czasem amm sczescie wiec moze jakas odmianka sie trafi w jajku (jak takowe beda :PP ) temat jako zalozyciel uwazam za zamkniety.

"Wiec gdybys mial het bloodred to bys o tym wiedzial" - pic w tym, że nie zawsze Nawet producenci tej formy nie wiedzą do końca jak się dziedziczy. Wychodowana przez selekcję. Przypuszczenia są takie, że to mutacja recesywna + efekt selekcji w obrębie naturalnej zmienności. Ten drugi czynnik oczywiście może być widoczny u potomstwa, tyle, że nie będzie to jednak bloodred (zabraknie homozygotyczności). Traktowana jest więc jako recesywna a w takim razie z definicji nie może się ujawniać u heterozygot - u młodych można więc poznać, że są po bloodredach ale same bloodredami nie są. W stosunku do ubarwienia classic jest na pewno recesywna, bywa widoczna przy innych mutacjach ale nie przy ubarwieniu dzikim. Dla tego oddzielnie rozpatrywane są bloodred "pierwotne" i outcrossed.

mordd napisał(a):

> Nawet producenci tej formy nie wiedzą do
    > końca jak się dziedziczy.

Hmm... moja informacja pochodzi ze strony South Mountain Reptiles, ale moze oni sie myla.

> Przypuszczenia są takie, że to mutacja recesywna + efekt
    > selekcji w obrębie naturalnej zmienności. Ten drugi czynnik
    > oczywiście może być widoczny u potomstwa

Niech zrozumiem dobrze, outcross o ile sie nie myle wyglada tak: na bokach nie ma wzoru (tzn znika on z wiekiem) a na grzbiecie ma, do tego jest lekko "przejechany po calosci" czerwonym kolorem. Nie wyglada mi to na efekt hodowli selektywnej, musi byc jakas mutacja. Mozliwe, ze za ta odmiane sa odpowiedzialne w jakis sposob dwa geny (nie wiem, nie wnikalam w to glebiej), ale na selekcje mi to zwyczajnie nie wyglada

chyba ze to nie jest outcross tylko cos innego

pozdrawiam, K i Ess2

Wprawdzie założyciel życzył sobie końca.......
    Teraz tylko cytaty: "The first Blood reds were selectively bred from stock from the Hastings, Palatka, and St. Augustine areas in northeast Florida, by Eddie Leach. These were then sold on to Bill & Kathy Love who marketed these snakes as Blood Reds in the early 80’s." - tak więc zamiast South Mountain Reptiles (bardzo upraszczają i w sumie nie wiele tam jest) sprawdź w kilku miejscach i porównaj, a zacznij tu:
    http://www.serpenco.com/cultivars/bloodred.html

Niestety ty też usiłujesz upraszczać, pisanie, że coś ma a coś nie ma wzoru po bokach (czy gdziekolwiek indziej) jest w przypadku tak zmiennych zwierząt nie możliwe. Jedne mają, drugie nie - na wygląd odmiany składa się cały szereg czynników. W przypadku, kiedy omawiasz cechę, która jest w dużej mierze efektem selekcji nie ma w ogóle mowy o ujednoliceniu wyglądu młodych - każdy outcross dziedziczy co innego. Jeśli cokolwiek miałoby wskazywać na bloodred to raczej wygląd głowy a nie brzuch czy czerwień.......
    Zgodnie z źyczeniem autora ja tu już kończę))))))) Pozdrawiam i w razie czego zapraszam via mail do dalszej wymiany poglądów..........

Uprawnienia umieszczania postów