Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Kolory

Marcin Ratajczak
    Guest

Re: Kolory

Mam jeszcze tylko jedno pytanko choć wydaje mi się że znam na nie odpowiedź ale tak na wszelki wypadek spytam;

heterozygota to wąż o ubarwieniu samicy (classic) i mający ukryte geny samca anerythrystic których nie widać ?

Za szczegółowy opis co i jak bardzo dziękuję wkońcu to zrozumiałem :-)

Pozdrawiam

NIEKONEICZNIE, HETEROZYGOTĄ NA ANERYTHRYSTIC MOŻE BYĆ ALBINO RÓWNIEŻ. JEST TO WĄŻ KTÓRY PO POŁĄCZENIU Z ODMIANĄ NA KTÓRĄ JEST HETEROZYGOTĄ WYDA MIOT TEJ ODMIANY... UFF, TROSZKE SKOMPLIKOWANE ;D

No chyba czaje, a jesi herezygote (czy jak to tam sie pisze) polaczyc z Classic nieherezygota to co bedize?? Bo ja jusz pomieszlem sie :PP I czy geny moga byc ukryte przez kilka pokolen?? Tzn czy sprzedawca bedzie wiedzial czy to herezygota czy moze niewiedziec??

o lol troche pomylilem w tej nazwie litery ale to trudne :PPPPPP

W tym przypadku tak. Classic z ukrytym genem anery. Ale może być oczywiście wiele innych ukadów: amel hetero anery i odwrotnie.............. czyli amelanistyczny z ukrytym genem anery........

1. Classic + heterozygota= 50% classic + 50% heterozygot. Oba typy mają identyczne ubarwienie, o tym, który jest nosicielem ukrytego genu można się przekonać tylko przez testowe krzyżowanie z homozygotą recesywną (czyli w tym wypadku z anerythristic. Jeśli wśród młodych pojawią się anerythristic to znaczy, że rodzic był heterozygotą.
    2. Tak, mogą być ukryte przez wiele pokoleń.
    3. Sprzedawca musi znać rodziców i ich zarwno jawne jak i ukryte geny. Tylko w takiej sytuacji moe mieć pewność, że wąż jest heterozygotą. Czasem można się spotkać z opisem 50% heterozygota na (i tu cokolwiek np amelanizm). To oznacza, że teoretycznie połowa młodych z miotu jest heterozygotami, ale oczywiście nikt nie wie która))))) Masz więc 50% szansę, że kupiony przez ciebie też będzie.......

) Ale jajka by byly jak wykl;uwaja sie a tu same sunglowy i bloodredy :PP 9tylko narazie jeszcze wezy niemam :PPPPPP )

Wszystko przed tobą))))) Akurat te, które wymieniłeś w Polsce nie należą do bardzo popularnych (delikatnie mwiówiąc) więc prawdopodobieństwo trafienia na taki układ jest zerowe))))))) Chyba, że kupisz węże z dużej amerykańskiej hodowli.....ale to może już lepiej kupić konkretne odmiany)))) Poza tym przypominam, że po 2 heterozygotach ubarwionych normalnie będą głównie młode ubarwione normalnbie - tak więc na SAME szans nie ma......)

No trohe mnie ponioslo, ale przy moim farcie moze cos trafie )

Sm0k3D napisał(a):

> ) Ale jajka by byly jak wykl;uwaja sie a tu same sunglowy
    > i bloodredy :PP

O bloodredach zapomnij, to mutacja ko-dominacyjna, co znaczy, ze heterozygota 'zaznacza' swoja obecnosc na zewnatrz (waz wyglada jak 'niedorobiony' bloodred). Wiec gdybys mial het bloodred to bys o tym wiedzial Natomiast na sunglow...... mmm... tez bym nie liczyla Zwlaszcza, ze to podwojna mutacja recesywna

Uprawnienia umieszczania postów