-
Re: Trawny dla poczatkujacego
Bez przesady z tym "samymi". Jeśli zechce to oczywiście inne pokarmy możesz podawać, tyle, że nie każdy zechce. U mnie jeden jada tylko żywe ryby, a drugi głównie dżdżownice a rybki okazyjnie. Żaden nie chce noworodków mysich. (Tak przy okazji - wszyscy reklamują je jako łatwe, ale nie do końca jest to prawda, więcej problemów mam z 2 pończosznikami niż z kilkoma zbożówkami i lampropeltisami.....) Podawanie różnych gatunków ryb to jest i tak spore zróżnicowanie. Płazy są świetnym pokarmem, ale nie nasze rodzime (z różnych przyczyn). Jako miejsce wilgotne w zupełności wystarczy DUŻY basen, reszta terrarium może być sucha. Jeśli chodzi o OSB przeszukaj archiwum - tam są wszelkie metody konserwacji i zabezpieczania.
-
to jak to jest pończoszniki łatwo sie hoduje znaczy sa dla początkujacego(aha narazie kupuje 1 sztuke)??bo ty napiałes ze masz wiecej problemówa ja niekce węza zbozowego.....aha mogł bys wymienic jakie rybki moge dawać
-
Dawać możesz w zasadzie wszystkie. Najtańsze i najłatwiejsze do zdobycia są karasie, ale one nie mogą stanowić jedynego pożywienia. Wszystkie karpiowate muszą być podawane z umiarem: tzn. karasie, brzanki.... Inne tanie i łatwo dostępne są żyworodne (molinezje, mieczyki, gupiki.....) oraz niektóre pielęgnice i te podawaj bez ograniczeń. Przetestuj dżdżownice - wiele pończoszników je lubi a są dobrym, tanim i łatwo dostępnym pokarmem. Nie sprawdzałem zalecanych czasem filetów i mięsa bo uważam takie pokarmy za niekompletne i bez sensu, ale w sytuacji awaryjnej czemu nie........ Prawdę mówiąc ja traktuję pończoszniki jako dość kapryśne i wcale nie łatwe do wykarmienia węże, ale może po prostu źle trafiłem.......... Jeśli z jakichś powodów nie chcesz zbożówki to poza pończosznikiem rozważ jeszcze lancetogłowy (lampropeltis) - koszt porównywalny a karmienie łatwiejsze (w przypadku tych ogólniedostępnych).
-
ale czy tobie hodzi oto ze pończoszniki niekcą przyjmować pokarmu czy kcą ale sa problemy z dostaniem ja mam 3 akwaria z rybkami w jednym około 200gupików w drugim molinezje mieczyli i glonojady a w trezecimwieksze rybki ale nie na karme aha i czy pończosnziki łatwo oswoić czy sa bardzo agresywne
-
Chodzi mi o to, że każdy może mieć inny pogląd na żywienie Ryby będą prawdopodobnie jadły wszystkie, ale już inne pokarmy (martwe ryby, mięso, noworodki, filety, dżdżownice......) tylko niektóre. Jeśli masz takie zaplecze to rzeczywiście z wykarmieniem pończosznika problemów mieć nie powinieneś - przy takiej ilości ryb zawsze coś "garbatego" i nie za pięknego się znajdzie. Nie nastawiaj się jednak na to, że zgodnie z opisami będzie jadł wszystko co mu podasz...... Jeśli chodzi o oswajanie to moje potrzeby zaspokajają w 100% tzn dają się bez problemu wyjąć z terrarium, nie uciekają w panice przed ręką i generalnie nie boją się ludzi. Nie wiem jak się sprawdzają jako bardziej "domowe" zwierzaki bo nigdy nie miałem potrzeby, aby to sprawdzać. Jeśli miałbym porównywać to są nieco bardziej nerwowe niż zbożówki i trochę mniej "potulne", ale szybko przyzwyczajają się do opiekuna.
-
aha czyli juz myslałęm ze zrezygnuje ale jednak nie kupuje pończosznika
-
Kup to, co chciałbyś mieć, ale z rozwagą - sprawdź co je i pomęcz sprzedawcę.............
-
"i pomęcz sprzedawce"???? ja kupuje pończosznika młodego 30 cm za 60zł niebieski kolorek aha i terra bede miał dla tego malca 40x30x40 mozeb yc wiadomoze z wiekiem bede powiekszał
-
Rozumiem, że na allegro
-
no pewnieaha a co do mojego terra dobre dla 30cm weza 40x30x30 temp.w tera bedzie wynosic 22-23 a w pokoju mam 22-23 wiec chyba jednak zrobie ze w terra bedzie 25-27 a w nocy w pokoju mam 17 ale zadko przewaznie 18-19-20 i tez zrobie cos z tym aha bo juz dzis tatozrobił mi terra z osb znaczy samą konstukcje i mam w nim zamontowane 2 halogeny chuyba dobrze pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów