-
-
Re: Mierzenie długosci weza ;)
połóż go na dywanie i staraj się go ręką tak przesówać żeby był prosty i wtedy go zmierz
-
Mam lepszy sposub przyczep go spinaczem do czegoś i wyciągnij a potem zmierz. Wąż troche ucierpi ale napewno mniej niż miał byś prubować go zmierzyć jak to mówi mateotychy. Bo gad padnie z wymęczenia, jeśli sie byś troche znał na wężach to wiedział byś że nie wyprostuje sie on nie zmuszony.
A co do sposobów mierzenia to są 2. Pierwszy bierzesz sznurek (lepiej jak jest mokry) i rozciągasz po jego grzbiecie. A po tem poprostu mierzysz sznurek. Drugi (bardziej brutalny ale węzowi nic nie będzie) to wpuszczenie węża w rurke o przekroju takim jak wąż w najgrubrzym miejscu. Rurke oczywiście można zastąpić dwoma równolegle ułozonymi na podłodze listwami. Tyle że w tedy należy pilnować żeby gad górą nie wylazł . Dobrze nadają sie do tego książki.
A wracając do sposobu mateotychy to wąż prędzej sie latać nauczy niż sie wyprostuje.
-
Nie znam się za bardzo na wężach ale wydaje mi się że mierzy się wylinke węża.
-
Szkoda sił węża i Twoich najlepiej kieruj sie dlugościa wylinki wąz jest zazwyczaj pare cm mniejszy od niej chyba ze go rozciagniesz na maxa to bedzie taki jak wylinka.
Pozdrawiam
-
ehhh, tak jak pisał DJP, najlepszy sposób mierzenia to za pomocą sznurka, po prostu 1 koniec sznurka przykładasz w okolicach głowy, potem powoli przesuwasz reke ze sznurkiem niżej, aż do ogona, na koniec mierzysz sznurek.
-
Wlasnie wylinka nie nalezy sie sugerowac bo ona jest czesto nie troche ale o wiele dluzsza od samego gada. Ja mam na mierzenie taki sposob ze jak waz chodzi sobie po dywanie i pelza przy meblach to wtedy sie w miare prostuje (przylegajac np. do szafy),wiec mierze mebel i proporcjonalnie do niego otrzymuje wymiar weza. Mysle ze to dobry sposob i jak waz jest oswojony to nie jest to dla niego zaden stres
-
Ja wczoraj swojego mierzyłem, akurat pełzał po terra wieczorkiem i tak elegancko się wyciągnoł na całej długości przedniej szyby :-)
+/- mierzy 60cm :-)
Ale to z tą rurką nie jest głupi pomysł ale chyba lepszy będzie jak się położy go na kanapie jak się ma to zgięcie po środku wtedy on pełza wzdłuż niego a obok wystarczy położyć miare lub sznureczek bo jest bardziej elastyczny :-)
Pozdrawiam
-
Witaj
Ja mierze swoje wężyki za pomocą programu SNAKEMEASURER. A więc jeżeli masz aparat cyfrowy, to jest link dla ciebie http://www.serpwidgets.com/cornsnakes/Apps/apps.html Na stronie masz program do ściągniecia i opis jak z niego korzystać.
Pozdrawiam
D
-
kurde ja nie powiedziałem że bedzie to jego dokładny wymiar a co do męczenia to mó wąż ma się lepiej niż twój rozum:]
Uprawnienia umieszczania postów