Mam w domu regiusa i to tez byl moj pierwszy waz i w ogole pierwszy gad.

Troche rad na poczatek
a) kup ze sprawdzonego i dobrego zrodla, zapytaj sprzedawce kiedy waz jadl ostani raz, kiedy mial wylinke itd. Oczywiscie musi miec papiery. Nie daj sie nabrac na jakies "okazje" itd, lepiej zaplacic za zwierze 50 zl wiecej niz potem miec klopoty

b) terrarium dla regiusa musi byc duze, min 100x50x50, trzeba to terrarium ogrzac i oswietlic, to sa koszta co miesiac

c) regius czasami nie je jesli mu cos nie pasuje (np. w zimie, co jest normalne). Musisz byc przygotowany na grymaszenie

d) trzeba mu codziennie zmieniac wode w basenie

e) powinien miec kryjowki (np odwrocona do gory dnem doniczka), chociaz akurat w moim przypadku moj waz w ogole nie wchodzi do kryjowki

f) trzeba uwazac na wilgotnosc w terrarium - okolo 50-60% musi byc, w nocy najlepiej jakby bylo okolo 70%. Jesli bedzie za sucho moga byc np. problemy z wylinka. Przeprowadzilem kiedys mojego weza do nowego terra i mialem problemy z utrzymaniem odpowiedniej wilgotnosci - efekt - kilka godzin pracy i stresu dla mnie i weza, bo nie dal rady sam sciagnac skory. Terrarium bedziesz musial spryskiwac 2-3 razy dziennie

g) male regiusy (tak do jednego roku zycia) trzeba karmic czesto, nawet co 5 dni. Jak sa wieksze to co tydzien-dwa. Karmi sie myszami, szczurkami. Mojemu regiusowi, ktory ma 110 cm daje kilka myszy (3-4 x 2 zl, co tydzien), lub sporego szczura (wole myszy bo sie boje o weza)

f) jesli masz mozliwosc, kup weza ktory jest przyzwyczajony do martwej/mrozonej karmy. O wiele latwiej karmic i nie ma stresu. Mozesz z gory zalozyc ze regiusa nie przywyczaisz do martwego, jesli jadl wczesniej zywe. Mnie sie w kazdym razie nie udalo.

g) kupa weza wyglada jak ciemny podluzny batonik, weze nie sikaja tylko wydalaja kwas moczowy w postaci bialych smierdzacych kulek

h) weze bardzo latwo znajduja droge ucieczki z terrarium dlatego zwroc uwage, zeby bylo szczelne i zawsze zamykaj drzwiczki

i) nie wyciagaj weza z terra dwa dni po tym jak zjadl, w czasie wylinki (ma metne oczy i skora mu ciemnieje) itd. Ja jestem zwolennikiem w ogole nie wyciagania weza z terra bez potrzeby, waz to nie zabawka

j) wbrew powszechnemu przekonaniu regius potrafi ugryzc i zaatakowac, oczywiscie wszystko zalezy od osobnika, ale generalnie uwazam, ze to co pisza w opisach, ze nigdy nie gryzie itd.. to lekko przesadzona propaganda sklepow zoologicznych.