-
Re: Jak zabić szczura ? ( humanitarnie ) :)
Ja się ze swoim Constrictorem pokłuciłem...nie odzywamy sie do siebie, i dlatego musze uśmiercać szczurołapay, by jadł, a nie siedział i myśłał o fioletowych migdałach...
-
Mikka, to nie mów innym że zabijając takim sposobem szczura znencają się nad nim, jeżeli sama ich nie zabijasz, karmisza żywymi no i dobrze.
A ty Emoman nie przejmuj się tak bardzo tym że wtedy wytknąłem twoje metody bo nie miałem nic złego na myśli, ponieważ nie lubie innych krytykować bo wiem jak to jest jak ktoś mnie skrytykuje, więc się nie przejmuj
-
acha i jeszcze jedno ja wcale w tak poważnych sprawach nie żartuje
-
te szczury i myszy ktore mozna kupic mrozone są zabijane tlenkiem węgla, ale on jest bardzo niebezpieczny rowniez dla ludzi więc to chyba odpada. Moze pułapką na szczury, widziałem taką kiedyś w sklepie, taka jak na myszy, tylko większa i z ząbkami
-
Re: Jak zabić szczura ? ( PRAWNIE ) :) WAŻNE
Sposoby wymieniane przez co poniektórych...są śmieszne i żenujące. Wg. mnie najlepiej
byłoby go uśpić albo ogłuszyć
--------------------------------------------------------------
Z punktu widzenia prawnego o uśmiercaniu zwierząt:
------
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 26 kwietnia 1999 r.
w sprawie kwalifikacji osób uprawnionych do zawodowego uboju, dopuszczalnych metod uśmiercania zwierząt stosownie do gatunku oraz organów uprawnionych do kontroli działalności osób, które zawodowo trudnią się ubojem zwierząt lub dokonują uboju w ramach działalności hodowlanej bądź gospodarczej.
(Dz. U. Nr 47, poz. 469)
§ 1. Zawodowego uboju zwierząt może dokonywać osoba, która posiada:
1) co najmniej wykształcenie podstawowe,
2) tytuł robotnika wykwalifikowanego w zawodzie - ubojowy.
§ 5. 1. Zwierzęta z gatunków zwierząt domowych, a także zwierzęta z gatunków zwierząt laboratoryjnych uśmierca się przy zastosowaniu jednej z następujących metod:
1) iniekcji śmiertelnej dawki środka nasennego,
2) użyciu:
a) eteru,
b) halotanu,
c) metoksyfluranu,
d) enfluranu,
e) chloroformu.
P.S.Niewiem czy takie sposoby dały by dobry rezultat ponieważ niewiem czy można było
by podać takiego szczura wężowi, poza tym musi to wykonywać osoba posiadająca
wykształcenie przynajmniej podstawowe, lub robotnika, no cóż ja tego nie wymyśliłem
takie mamy prawo.
POZDRAWIAM
-
gerald po jakiego ch**a zamieściłeś tego głupiego posta??! słuchaj prawo w Polsce jest jakie jest- jednym słowem głupie (nnie będę się tu rospisywał). koleś się ptya o humanitarne sposoby uśmiercenia szczura, a ty wyskakujesz z postem który dotyczy fachowego uboju stosowanego na większą skale niż jeden szczur. wątpie żeby ktoś eksperymentował ze środkami chemicznami w domu, żeby uwalić takiego szczura. tak że na następny raz zastanów się co piszesz. kiedyś wrzuciłem regiuskowi szczura, którego nie chciał zjeść, próbowałem go wyjąć, bezskutecznie. szczur pogryzł mnie po palcach i zaczął dość śmiało podchodzić do węża. wziąłem szybko linijke, którą miałem nieopodal ręki i ze skosu trzepnąłem szczura za uszami w strone ryja. od razu padł. jest tylko jedna uwaga w tym sposobie- nie można walić linijką, bo np. moja się cała połamała. ale to jest dobry sposób bo wtedy łamiesz mu...(kurde wyleciało mi z głowy) , szczur szybko i nie męcząc się ginie..
-
Przyznaję rację koledze"wujkowi", nie jestem sado, ani nie jestem w jakichkolwiek zażyłosciach z Albertem Fishem, hitlerem, itd.., chodziło mi tylko o uśmiercenie od czasu do czasu jednego szczura w celach konsumpcyjnych(węża) , tak więc nie potrzebnie przytoczyłeś sankcje karne, i prawo..ale dzięks !)
-
Najbardziej humanitarnym bezbolesnym i ludzkim soposobem jest szczura, mysz lub cokolwiek innego UTOPIĆ. Wrzycasz go do woreczka (lnianego albo coś) przywiązujesz ciężarek i wrzucasz do wody. Powodzenia
-
dexiu: ty bys wolał żeby ciebie wzucic do woreczka, zawiązac i do wody i męczyc się pare minut, czy zarwac siekierą w łeb. według mnie najszybcej ginie przy udezeniu łbem o jakis kant. nawet jesli czuje jakis ból to trwa to dosłownie setne sekundy bo potem z mózgu mu sie kisiel robi jak ktos chce to moznaby mu igłe w kręgosłup wbic i go odrdzenic, ale nie ma sie chyba co chrzanic tylko za ogon i w parapet.
-
Heheheh , odrdzenić ?, what a sophisticated method !! .Pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów