Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: >>Nielegalne hodowle jadowitych węży<<

Re: >>Nielegalne hodowle jadowitych węży

Serp
    zapomniałeś że na drodze obowiązują jasne przepisy - ograniczenia prędkości itd, które "dawcy nerek" łamią i popełniają wykroczenie karalne np. mandatem
    ja nie mam nic przeciwko trzymaniu jadowitych - ale jeśli chcesz to zadbaj o bezoieczeństwo otoczenia np.
    tak jak w niektórych stanach USA :
    na własny koszt:
    1)osobne pomieszczenie do hodowli
    2) z własnej kieszeni opłacesz i kupujesz jak się przeterminują surowice zarówno we własnym domu jaki i w najbliższym pogotowiu, z którym masz podpisaną umowę
    3) i do którego instalują na twój koszt bezpośrednią, niezajętą linię telefoniczną
    4) zabezpieczasz wentylację i kanalizację
    5) do twojej "hodowli" wchodzisz przez podwójne drzwi - śluzę
    to tak na dzień dobry
    jest to w Polsce fikcja oczywiście bo mało kto tu trzyma się prawa a w kwestii finansowej to już w ogóle nie ma co się wypowiadać bo średnia wieku i zamożność kieszeni przeciętnych trzymaczy jadusów u nas jest ....niska? )
    ale przynajmniej przepisy by istniały i wiadomo o co "za jaja" można by było ciągać winnego w przypadku pokąsania osób trzecich....

nie zapomniałem '' łamią prawo szalejąc na swoich motorach '' pisząc łamią prawo, miałem na myśli własnie to o czym napisałeś bo to logiczne. Ktoś kiedyś napisał aby nieporównywać polski do USA tan jest inna sytuacja prawna itp. (wszystko jest jasno określone nie tak jak w polsce że brakuje przepisów wykonawczych lub organów które zajeły by się egzekwowaniem prawa) przepisy by istniały ale nieistnieją. Zresztą niewiem co gorsze łamać prawo przez łamanie wyraźnych przepisów oczywiście świadomie czy nieświadomie łamać prawo które jest tylko prawem bez zadnych przepisów bądź ograniczeń. Co do punktów to mozna jedynie spełnić 1,4,5, fikcją jest 2 i 3 jak na polskie warunki, fajnie by było jakbyś wyjaśnił cel zabezpieczania kanalizacji w sumie np. klozetu w pom. hod. niemusi być wentylację jak bajbardziej trzeba zabezpieczyć słyszałem że szczury potrafią wpłynąć do domu przez ubikację lecz węże chyba raczej nie, zresztą niepróbowałem ;-)

Pozdrawiam
    Serpent

Ps. Jeżeli ''dawca nerek'' wpadnie na osobę trzecią i ją zabije to juz niebędzie karany mandatem lecz więzieniem, podobnie jak osoba trzymająca zwierzeta jadowite w domu (a zostanie to wykryte) lub nawet tylko własciciel zostanie ukąszony to również jak ''dawca nerek'' zostanie ukarany ''mandatem'' pouczeniem itp. jednak gdy tylko gad ukasi ze skutkiem śmiertelnym osobę trzecią to ma wielką szansę znaleźć się w więzieniu. Zresztą już wiadomo w polsce za co można ''ciagnąć za jaja'' za samo posiadanie jadowitych gadów zwierząt, niekoniecznie trzeba łamać jakieś konkretne przepisy które zapewne nieistnieją.

dr Robert
    Guest

Temat jak zwykle się rozłazi, zresztą był już wałkowany wielokrotnie. Ja uważam, że piraci drogowi którzy spowodują wypadek (i jak nie spowodują też) powinni płacić za leczenie (jest na to chyba ubezpieczenie), łażący po górach kiedy jest to zabronione i poza szlakami powinni płacić za akcje ratownicze (tak jak jest to w całej Europie) a także hodowcy jadowitych węży za konsekwencje ugryzień swoich pupili powinni płacić za leczenie. Zawsze można się dodatkowo ubezpieczyć. Jakoś nie mam ochoty, aby z moich podatków były opłacane "atrakcje" różnych szaleńców. Ale to dygresja.

Opatrznie interpretujesz moje słowa na temat przewidywalności reakcji węży. Nie chcę się powtarzać, ale przykłady mówią same za siebie. Nie wszystko byli w stanie przewidzieć badacze tych węży a cóż dopiero polscy terraryści. Fakty mówią same za siebie.
    Pokąsania zdarzają się w Polsce bardzo rzadko bo na szczęście niewiele osób ma w domach gady, a silnie jadowite w szczególności. Jeżeli jednak rynek terrarystyczny będzie rósł to będzie także więcej gatunków jadowitych. Są to raczej obawy na przyszłość, ale może lepiej o tym wcześniej pomyśleć.

Każdy zapewne pozostanie przy swoim zdaniu. ja jestem przeciwko hodowli gatunków silnie jadowitych. Lista rodzajów i gatunków powinna zostać ustalona przez specjalistów.

Nie ma takiego zabezpieczenia, które chroniłoby przed brawurą, zagapieniem się, zapomnieniem zamknięcia zamka czy ludzką głupotą.

czyli wnioskuję że za wszystko co jest zabronione lub niebezpieczne powinien płacić sprawca więc firmy ubezpieczeniowe będą miay dużo pracy jak i ministerstwo zdrowia itp. zresztą jak napisałeś jest ubezpieczenie prawie każdy jest ubezpieczony więc jak na obecną chwilę czy chcemy czy nie to za ukąszenia węży nie płacą i niebędą płacili własciciele no chyba że wprowadzą jakieś nowe przepisy ale to trzeba rozgraniczyć wszystkie ''atrakcje szaleńców'' a to jest bardzo trudne, co do reszty to się zgadzam zresztą co do tej listy to jak najbardziej jestem za utworzeniem takiej ale jak widać brakuję chęci.... co do niewielu osób trzymających jadowite węże (niewiele to pojęcie względne) jeżeli w skali kraju to jak najbardziej się zgadzam jednak jeżeli w skali naszego światka terrarystycznego to jest całkiem inaczej....

Pozdrawiam
    Serpent

Ps. faktycznie temat zboczył z toru może lepiej było by go już zostawić i np. poruszyć jak będziemy już w uni europejskiej 2-3 lata lecz znając życie do tego czasu podobne tematy będa poruszane mnóstwo razy

A nie lepiej sonie hodować boa dusiciela, węża chińskiego, czy boa tęczowego, przecież
    taki wąż który nie jest jadowity będzie (jest) równie ciekawy jak jadowity grzechotnik...
    Jeżeli by, pokazać osobie nie związanej z herpatologią węża jadowitego i np. położa,
    i zapytać który z węży jest jadowity to by nam na to pytanie nie odpowiedziała.

Serpent napisał że właściciele trzymający w. jadowite będą płacić za wypadki spowodowane
    przez nie. To chyba oczywiste, tak mają hodowcy psów (coś o tym wiem), i rodzice dziecka
    które popełniło jakieś przestępstwo/wykroczenie.

Pozdrawiam

No temat nie da się ukryc jest dosyc kontrowersyjny i zdania sa podzielone.
    Wąż jadowity jest jak broń palna(raz na jakis czas potrafi sama wystrzelic).
    Jednak kazdą broń jak i węza mozna odpowiednio zabezpieczyc . Przykładowo polskie prawo nakazuje posiadaczom broni przechowywanie jej w przytwierdzonym do podłoza sejfie. Tak samo posiadacz węza (w szczególności jadowitego) powinien w maksymalnym stopniu zadbac o bezpieczeństwo swoje i otoczenia.
    Wspomniano o głupocie ludzkiej...takowa istnieje wiadomo a barwura w hodowli jest jej szczytem. Osobiście mam nadzieje ze człowiek podejmujacy sie takiego wyzwania jak hodowla jadowitych węzy jest człowiekiem rozwaznym zdającym sobe sprawę ze swoich czynów. Człowiek który sprzedaje węze jadowite jest w NAJWIĘKSZYM stopniu odpowiedzialny za to co się dalej z nimi stanie.
    Takowa osoba powinna wiedziec komu mozna sprzedac tak grożne dla otoczenia stworzenie. A wiec moim zdaniem wyklucza sie popularną dzis spraedaz przez telefon. Stewierdzic mozna ze ukąszenie jest kwestią szczęscia czy pecha ale to od hodowcy zalezy czy zminimalizuje prawdopodobieństwo ataku.
    Na zakończenie odpowiem Geraldowi. Rozumiem Twoje stanowisko w tej sprawie .
    Ale Twoja wypowiedz jest zupełnie nieuzasadniona gdyz napewno nie mozna porównywac przytoczonej na początku B.gabonica do powedzmy wszelkich dusicieli czy węzy właściwych. Stworzenia te charakteryzuja sie zupełnie innym zachowaniem oraz zwyczajami których obserwacja jest celem naszej pasji.

pozdrawiam kamil

Nie chce mi się czytac tego postu bo dużo tu napisane tylko chciałem zamieścić pewną informację. Ja zamieściłem na forum zdjęcie gabońskiej z pytaniem "co to za wąż", lecz to nie była moja żmija. Poprostu dostałem takie zdjęcie i nie wiedziałem co to za wąż i napisałem pytanie, a żeby użytkownicy forum mieli łatwiejsze zadanie zamieściłem foto. Tyle z mojej strony.

'' Stewierdzic mozna ze ukąszenie jest kwestią szczęscia czy pecha ale to od hodowcy zalezy czy zminimalizuje prawdopodobieństwo ataku.'' zgadzam się z przedmówcą w 100% :-)

Pozdrawiam
    Serpent

Witam!
    Ten "ten niezdający sobie z niczego sprawy młody mężczyzna" rozmnożył więcej gatunków węży jadowitych niż ty prawdopodobnie kiedykolwiek widziałeś!

A dlaczego chcesz z tym coś zrobić?
    Co ci to przeszkadza?
    Ja osobiście nic w tym złego nie widze dopuki trzyma je w domu!

panowie, widze że wkońcu doszliście do wspólnego porozumienia i dobrze. dodam że o tym kolesiu słyszałem bardzo dobre rzeczy, ponoć jest bardzo dobrym hodowcom, więc NAPEWNO wie co robi. spójrzcie na niego na zdjęciu. cały czas obserwuje węża. nie uśmiecha się do aparatu, tylko wie co ma robić przez cały czas. pozatym, ogólnie jestem przeciwny trzymaniu węży jadowitych w domach, ale... jeżeli człowiek, który wie co robi i ma w tym ogromne doświadczenie, to nie widze przeszkód żeby powiększał swoją więdzę na temat węży. kto wie, może Polscy terraryści zaobserwują coś czego np. inni hodowcy na świecie nie zaobserwowali (nie wiem konkretnie bo nie znam się na jadusach, ale.. coś zawsze nowego można dostrzec). także drodzy panowie, podsumuje to na moim przykładzie. nie mam doświadczenia w hodowli jadowitych węży, więc ich nie hoduję, a to, że w Polsce są tacy ludzie którzy potrafią się nimi zająć, bardzo mnie to cieszy. pozatym wszystkim, spójrzcie jakie ma ładne ubarwienie

Uprawnienia umieszczania postów