Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: >>Nielegalne hodowle jadowitych węży<<

>>Nielegalne hodowle jadowitych węży<<

Pisze ten post bo jeszcze nie całe 10 minut temu czytałem o tym jak któryś z hodowców chwalił się... DOROSŁĄ ŻMIJĄ GABOŃSKĄ. Zapytałem go czy wie że ta ż mija ma zęby jadowe o dł. ponad 5cm i że jest śmiertelnie jadowita, w odpowiedzi dostałem odsyłacz do starszego tematu na forum gdzie w temacie jego postu pisało : "co to za wąż" , przy poście był załącznik ze zdjęciem jak ten niezdający sobie z niczego sprawy młody mężczyzna trzyma śmiertelnie jadowitą żmije gabońską.

Czy da się coś z tym zrobić?

link do nowego forum ze żmiją: http://terrarium.com.pl/forum/read.p...&i=2611&t=2611

link do starego forum: http://terrarium.com.pl/forum/read.p...&i=1806&t=1806

Re: >>Nielegalne hodowle jadowitych węży

Animal ''ten niezdający sobie sprawy męzczyzna'' zdaje sobie lepiej sprawe niż Ty z tego że jesteś żałosny (niezdajesz sobie sprawy z tego jak wygląda sprawa z jadusami i piszesz bzdury) więc Ci odpowiem na pytanie tak: że nic nieda się zrobić a juz na pewno Ty nic niewskurasz wiec proszę weź sobie sprawe do serca i juz niepisz takich postów no chyba ze jestes don kichote i lubisz walczyc z wiatrakami.... Co do tego że dał taką fote na forum to już świadczy o nim nienajlepiej bo jak już wczesniej ktoś pisał osoby szukające mocnych wrazen mogą tak próbować z innymi jadusami (nikt niewie jakie ludziom do głowy pomysły przychodzą) niewiedząc o tym że zmije gabonskie nie są z natury agresywne, są to pokojowo usposobione weze jak na jadowite (wystarczy pooglądac naukowych programów troche i poczytac literature) a do tego jezeli ktos trzyma takiego weza ( w ogóle weza niekoniecznie tego gat.) to wie jak sie moze zachowac zna jego ''temperament'' itp. wiec mam nadzieje ze zrozumiałeś chociaż w 1% i ten 1 % pozwoli Ci sie nad tym zastanowić i niepisać juz takich postów jak pisałem wyzej niestety sam świata niezwojujesz......

Pozdrawiam
    Serpent

Ps. jak źle odebrałeś tego posta a mam nadzieje ze nie to sorry ale ta godzina i negatywne emocje które mną kierowały pisząc ten post zrobiły swoje

COB
    Guest

jego sprawa co tzyma bardziej wkurwia mnie złe traktowanie zwierzat w sklepach niz trzymanie jadowitych w domu

Nierozumiem co chciałeś mi przekazać w zdaniu:''...ten niezdający sobie sprawy męzczyzna zdaje sobie lepiej sprawe niż Ty z tego że jesteś żałosny... ".Niewiem czy zajmujesz się herpetologią, ale chyba nieznasz się na niektórych wężach. Żmija Gabońska jest śmiertelnie jadowita a w zdaniu:"...a do tego jezeli ktos trzyma takiego weza ( w ogóle weza niekoniecznie tego gat.) to wie jak sie moze zachowac zna jego ''temperament'' itp. ..." to piszesz totalne bzdury. Ten wąż jest dziki nie da się go nigdy do końca oswoić, zawsze zachowuje instynkt , a poza tym nie słyszałem jeszcze o tym żeby ktoś oswoił z odłowu ż. gabońską, g.diamentowego lub jakiegoś krokodyla z odłowu. Gady to zwierzęta nie posiadające uczuć, one co najwyżej mogą tolerować obecność człowieka.

Mam nadzieję że:"zrozumiałeś chociaż w 1% i ten 1 % pozwoli Ci sie nad tym zastanowić i niepisać juz takich postów"

wiec dla nierozumnych tłumacze co Ci chciałem przekazać, chciałem przekazać to że ten mężczyzna zna sie na tym co robi i w zadnym wypadku niejest tak jak Ty napisałeś że: ''niezdaje sobie z tego sprawy'' co do zajmowania sie herpetologią to się zajmuję wprawdzie nie profesjonalnie (bo profesjonalistów niema na tym servisie w pl. mozna ich na palcach liczyc) ale amatorsko. Pozatym porównójąc B. gabonica do C. adamanteus i jeszcze wwalając jakiegoś krokodyla można to nazwać bzdurami. Co do tego że jest śmiertelnie jadowita niema watpliwości wiec tego stwierdzać niemusisz, jednak czy ukąszenie będzie śmiertelne w 100% zalezy od wielu czynników o których moze wiesz wiec ich niepisze. Nic niepisałem o oswojeniu węży zgadzam się z Tobą w tym zdaniu: ''Gady to zwierzęta nie posiadające uczuć, one co najwyżej mogą tolerować obecność człowieka.'' Jednak widze że mnie niezrozumiałeś wiec tłumacze: chodziło mi o to że gady w tym wypadku weze działają schematycznie instynktownie jeżeli ktoś zna dobrze dany gatunek i jest z nim obeznany a jeszcze lepiej gdy zajmuje się konkretnym osobnikiem przez dłuższy okres to wież mi że zachowanie da się przewidzieć nie w 100% (nigdy niewiadomo co wezowi strzeli do głowy) ale w wiekszosci mozna przewidziec takie rzeczy jak kiedy zaatakuje jaka pozycja sygnalizuje atak jaką trzeba zachować bezpieczną odległosc aby nie zostać ukąszonym jak brać jak puszczac itd... Myśle ze to by było na tyle i juz sie temat skonczy a Ty niebedziesz pisał dla samego pisania bo wież mi że przez samo pisanie na forum nic niewskurasz....

Pozdrawiam
    Serpent

Ps. ostatnio pewien światowej sławy herpetolog (raczej showmen) karmił krokodyla ze swoim dzieckiem na ręce z bardzo bliskiej odległości jeżeli by niebył tego pewien w przynajmniej 99% nigdy by tak nieryzykował jak sam powiedizał zna reakcje tych gadów i wie w których momentach i w jakich pozycjach mogą jedynie zaatakowac....

dr Robert
    Guest

Nie wiem dlaczego temat o wężach jadowitych w dziale PST.
    Czy można dyskutować nie obrażając przy okazji adwersarza ? Serpent nie ma racji. Niestety w kontaktach z gatunkami jadowitymi nie ma "doświadczonych". W ciągu ostatnich kilkunastu lat od jadu węży jadowitych zginęło kilku światowej sławy herpetologów, którzy przez dziesiątki lat zajmowali się wężami jadowitymi. Dlatego mówienie, że ktokolwiek w Polsce ma z nimi takie doświadczenie, że może czuć się pewny, mija się z prawdą. Nie tylko w Polsce, ale na świecie nie ma taki osób co udowodniły właśnie wypadki śmiertelne wśród specjalistów. Wystarczy ułamek sekundy...
    P.S Obrazą jest nazywanie tego gościa z Animal Planet herpetologiem.

słuszna uwaga zszedł całkowicie na tor o wezach wiec został przeniesiony, zapewne autor umieszczając go w PST chciał tam znaleźć pomoc bynajmniej ja tak wywnioskowałem z końcowej treści posta. Nic niepisałem o tym że mozna być doświadczonym (tzn. osobiście uwazam że osoby pokąsane po prostu miały mniej szczescia tzw. pech i niewynikało to z ich doświadczenia) zresztą zapewne znasz Robercie opisany przypadek Mari Phisalix była to doświadczona osoba ale miała po prostu pecha (wprawdzie ukąsiła ją jaszczurka która w ostatnim momencie nieprzewidywalnie się poruszyła) Wiem że zwinęło wiele herpetologów jak np. wypadek spowodowany ukąszenem D. typus personali badacza niestety niezapamietałem opisywano iz po ukąszeniu notował skrzętnie objawy przez około 2 dni a następnie koledzy po fachu znaleźli go w swoim pokoju z zapiskami martwego. Więc zgadzam się że wystarczy ułamek sekundy lub chwila nieuwagi. Jednak dziwi mnie to że niemożna przewidzieć w dużym stopniu zamiarów gada w tym wypadku konkretnie węży, że niedziałają schematycznie, instynktownie chętnie bym poczytał dlaczego Robercie Twoim zdaniem tak nie jest wdzieczny bym był za jakieś uzasadnienia i konkretne argumentacje które by mnie przekonały (jak do tej pory mam odmienne zdanie) ''mozna przewidziec takie rzeczy jak kiedy zaatakuje jaka pozycja sygnalizuje atak jaką trzeba zachować bezpieczną odległosc aby nie zostać ukąszonym jak brać jak puszczac'' chętnie bym się dowiedział co jest złego w tym cytacie niezgodnego z prawdą. Co do gościa z A.P. to zapewne nie jest to herpetolog/badacz jednak nieznaczy to że nieposiada wiedzy i umiejętności niejedna osoba odwiedzająca to forum łącznie z osobam piszącymi w tym wątku mogła by mu pozazdrościć zresztą facet to robi pod publike jest to widoczne jednak z czegoś życ musi.

Pozdrawiam
    Serpent

Ps. oby byli w polsce przynajmniej tacy herpetolodzy jak ten z A.P.

dr Robert
    Guest

W Polce są znacznie lepsi herpetolodzy niż ten z A.P., tylko zajmują się nauką a nie pierdołami. Chociaż oczywiście popularyzacja wiedzy też jest ważna, ja wolę jednak popularyzację w stylu Davida Attenboroug niż tego pana z Animal Planet. Cóż, kwestia gustu.
    Ja nie napisałem, że reakcji gada nie można przewidzieć, oczywiście tak jak każde zwierzę zanim zaatakuje często daje jakieś sygnały. Nie są to jednak automaty, ale żywe zwierzęta i ich reakcje nie zawsze są przewidywalne, o czym świadczą przypadki zgonów wśród badaczy węży. Jeżeli od ukąszenia węży giną ludzie którzy mieli je w ręku tysiące razy to powinno dawać do myślenia. Oni naprawdę świetnie znali reakcję gadów na różne sytuacje nieporównywalnie lepiej niż ktokolwiek w Polsce, ale jak widać nie uchroniło ich to przed śmiertelnym ukąszeniem. Zresztą za życia byli zwykle pokąsani nie raz, ale przez gatunki o słabszym jadzie.
    Każdy hodowca węży jadowitych powinien brać to pod uwagę, jeżeli zagraża tylko sobie - proszę bardzo, chociaż uważam, że w przypadku ukąszenia za leczenie powinien płacić z własnej kieszeni (może gdzieś się można ubezpieczyć przezd ukąszeniem ?), zwykle jednak taka hodowla zagraża innym. Ostatnio właśnie miałem w ręku kawałek wylinki węża znalezionego w mieszkaniu u osoby kompletnie nigdy węży nie trzymającej, wylinka była świeża, fragment mały, trudno rozpoznać gatunek, ale wąż przynajmniej jednometrowy - mam nadzieję, że niejadowity. A jeśli jadowity czy znalazłby się właściciel któremu taki wąż uciekł, kto wziąłby odpowiedzialność za nieszczęście. To jest igranie z ogniem kosztem innych, niestety węże łatwo przeciskają się przez wszelkie szczeliny a potem... szukaj wiatru w polu. Nawet po ugryzieniu naszej niegroźnej żmii zygzakowatej ból jest straszny, samopoczucie fatalne, tylko ktoś bez wyobraźni naraża siebie i innych na potencjalne niebezpieczeństwo niesamowitych cierpień czy śmierci, często nawet po wyleczeniu poważnych dolegliwości przez całe życie. Są inne sposoby dodania sobie adrenaliny, mniej niebezpieczne dla otoczenia.

więc widze ze sie tak do końca niemyliłem ponieważ ja nic niepisałem o ptrzewidywalności w 100% (wiadomo ze na pewno mozna byc pewnym własnej smiertelnosci niczego wiecej) a Pan też nie pisał ze reakcji nie mozna przewidzieć. Powracając do ukąszeń to jednak sprawa chyba niewygląda do końca tak jak została przedstawiona zgadza się że przypadki zgonów się zdarzają lecz czy to znaczy iż każdy człowiek zajmujący się gadami jadowitymi prędzej czy później zginie od ukąszenia? było by to nienormalne. Co do tych słów: ''chociaż uważam, że w przypadku ukąszenia za leczenie powinien płacić z własnej kieszeni '' to niezgadzam się w ani jednym % bynajmniej z powodu racjonalnych argumentów widze że podzielane jest zdanie wet. z wrocławskiego ogrodu zoologicznego ''zajmujacego'' się działem terrarium więc: jeżeli ktoś hoduje jadowite gady to łamie prawo jednak gdyż tzw. ''dawcy nerek'' (zapewne kazdy wie o kim mówie) łamią prawo szalejąc na swoich motorach lub wielbiciele wyścigów samochodowych (dosłownie) po naszych drogach to z tego co się orientuje oni sami niepłacą za swoje leczenie w szpitalach (a proszę mi wierzyć zresztą każdy się ze mna zgodzi że stanowią większe zagrożenie niz hodowcy zw. jadowitych dla otoczenia) więc coś tu jest nie tak, jeśli lekarze mieli by leczyć nieodpłatnie piratów drogowych a odpłatnie ludzi pokąsanych przez weze nawet jezeli pokąsały ich na ''własne życzenie'' każdy płaci na ubezpieczenie i służbę zdrowia itp. więć uważam że nierozsądne jest podejście do tej sprawy. ''zwykle jednak taka hodowla zagraża innym'' <---- a tutaj jest jeszcze mniej racji niż wyżej a prawde mówiąc w ogóle jej nie ma ponieważ przytłaczająca większość wypadków to głównymi poszkodowanymi w nich są własciciele a nie sąsiedzi czy znajomi itd. wynika to choćby z tego iż np. pokąsania osób postronnych zdazają się bardzo żadko a wynika to z tego że mały odsetek ludzi zajmujących się gadami jadowitymi zapomina zabezpieczyć swoich terrariów lub niejest tego świadoma że taka i taka szpara pozwoli na umknięcie gada jeżeli ktoś podchodzi do tego na poważnie to jego terrarium będzie zabezpieczone w 100% i jeżeli ktoś jego niepotłucze lub własciciel niezapomni zamknąć to wąż ma 0 szansy na ucieczke.

Pozdrawiam
    Serpent

Ps. niekażdy zajmuje się takimi gadami tylko po to aby dostarczyć sobie adrenaliny, zresztą każdy sposób dostarczania jej jest niebezbieczny są tylko sposoby w których jest mniejsza lub większa szansa wypadku bądź utraty życia.

Serpent zacznij używać przecinków, a twoje wypowiedzi będą o 100% bardziej czytelne. Twoje posty czyta się kilka razy dłużej niż posty innych użytkowników. Ot, taka mała uwaga, ułatwiajmy sobie życie.

Uprawnienia umieszczania postów