-
Pończosznik
1. Jakiej grubości są dorosłe pończoczniki?
2. Czytałam na tym forum że wąż mleczny nie jest zbyt otwarty na kontakty z ludzmi czy podobnie jest z pończosznikiem?
-
Re: Pończosznik
Kaśka napisała:
"1. Jakiej grubości są dorosłe pończoczniki?
2. Czytałam na tym forum że wąż mleczny nie jest zbyt otwarty
na kontakty z ludzmi czy podobnie jest z pończosznikiem?"
1. Nie wiem, ale węże pończoszniki są cienkie, grubość kciuka może.
2. Wąż mleczny jest po porostu zwierzęciem aktywnym w nocy, w dzień zazwyczaj
śpi (mój śpi czasami w basenie z wodą albo poprostu się cały zakopuje). W zamian
za to możesz go oglądać gdzieś od godziny 20:00, wtedy zazwyczj wychodzi z ukrycia.
Wąż tan będzie otwarty na kontakty z ludźmi jeżeli się oswoi. Mleczne są natomiast
bardzo łagodne, niesłyszłem o przypadkach ugryzień czy też przejawianiu agresij.
Wąż mleczny sinaloe natomiast nadrabia swoim ubarwieniem, z pewnością jest ładniejszy
od pończosznika, jest też od niego dwa razy większy.
Pończoszniki możesz jeszcze hodować w parach, lub w większym zagęszczeniu,
mlecznych się nie da , bo się pozżerają.
Ja hoduje mlecznego niecały rok i jestem z niego zadowolony.
POZDRAWIAM
-
pończosznik, mleczny- ładne ale nie doruwnują zbozówce jest pięknie ubarwiona i nie sprawia żadnych problemów. gorąco polecam Ci zbożówke.
-
Coz nie doceniacie urokow Ponczosznikow.
Sa piekne odmiany, szkoda ze nie w Polsce.
polecam
http://www.gartersnake.co.uk/photographs.htm
Pozdrawiam
Mark0wy
-
I zbożówki i mleczne bardzo mi się podobają ale nie mogłabym węża karmić kręgowcami. Mogę mu podawać jedynie owady, ryby, kawałki mięsa, jajka dlatego wybrałam pończosznika a pozatym uważam, że pończoszniki są pięknymi wężami małymi ale pięknymi ))
-
Ryby to tez kręgowce , a "kawałki mięsa" jak sama nazwa sugeruje , też kiedys były kawąłkami jakiegoś kręgowca.
-
Zgadzam sie z toba kaska, ponczoszniki sa piekne, a karmienie rybkami to w razie niecheci weza do martwego zarcia doskonale rozwiazanie(nie karm glupikami, to wazne)
-
A niby dlaczego nie? Karmię od roku i żadnych problemów.
P.
-
Sorry, ale tekst zniknął.
Nie widzę przeciwskazań do karmienia gupikami, mój pożera je od roku i wydaje się być zadowolony.
P.
-
wiec sluchaj, czytalem ze jest to bardzo, ale to bardzo nie zdrowe dla weza, przesle ci maila lub umieszcze post z dokladniejszym omowieniem problemu kiedy bede mial wiecej czasu
Uprawnienia umieszczania postów