-
BBC "WĄŻ" jutro w TV
o 16.00 na jedynce po skokach, mam nadzieję ze się nie przedłużą ))
-
-
Re: BBC "WĄŻ" jutro w TV
Z tego co wyczytałem w onet.pl to:
Niewiele jest miejsc na Ziemi, w których nie mieszkają węże. Niektóre polują w dzień i te mają wielkie, okrągłe źrenice, inne - w nocy i dlatego wystarczą im źrenice wąskie, pionowe. Potrafią się wspinać, a nawet latać. Są mistrzami kamuflażu i zasadzki, żywymi maszynami do zabijania. Najmniejsze z nich mierzą 5-6 cm, są praktycznie ślepe i żywią się małymi bezkręgowcami. Największe, 9-metrowe anakonody, obwodem ciała mogą dorównywać świni i osiągać ciężar do 200 kg.
Trwa godzinkę ja napewno będę oglądać :-)
Dzięki pppppp, że umieściłeś info bo tak bym pewnie przegapił gdyż częściej zaglądam na forum niż do TV :-)
-
te nocne mają wąskie źrenice? :P
-
Tak mi się wydaje zresztą w opisie guttaty dział Aktywność jest napisane, że prowadzi raczej dzienny tryb życia o czym świadczy okrągła źrenica więc wąska chyba świadczy o nocnym trybie życia tak mi się wydaje.
-
Hmmm z tego co do tej pory słyszałem i udało mi sie dowiedziec to węże prowadzące nocny tryb życia maja okragłe źrenice, a weże prowadzące dzienny tryb życie waskie.No ale ludzka rzeczą jest się mylic :P ale mam nadzieje ze sie nie myle;]
-
-
Węże które prowadzą dzienny tryb życia mają okrągłe źrenice, natomiast węże
które prowadzą nocny tryb życi mają wąskie, pionowe źrenice.
NP.: Wąż zbożowy prowadzi dzienny tryb życia, więc ma okrógłe źrenice.
Pozdrawiam
-
ten film dokumentalny był wyjeba... najlepiej podobały mi się krzyżyki, które robiły za zapachy, ciepło i inne rzeczy. COOL )
-
Uprawnienia umieszczania postów