Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Ścianka do terra dla ptasznika

Mieszany widok

Ścianka do terra dla ptasznika

Witam.
    Na początku chciałem zaznaczyć, że przeczytałem wszystkie posty dotyczące ścianek.
    Wykonałem ścianke z gładzi szpachlowej położonej na steropianie bo akurat taką miałem pod ręką. I zdałem sobie sprawe, że gładź do takich rzeczy się nie nadaje, drobne elementy po prostu kruszą się przy dotykaniu (a tyle się napracowałem ). I właśnie tu pytanie, moze znacie jakieś materiały, które będą trwalsze, żeby były dużo trwalsze ale nie jakieś żywice, i żeby można z nich było robić jakieś drobne, cienkie elementy ścianki .
    Bo szkoda by było żeby jakaś mucha przelatując obok jednego z moich salaktytów strąciła go niechcący na mojego Wsyska.

Re: Ścianka do terra dla ptasznika

Do tworzenia wystroju najlepiej nadają się białe i szare cementy ( oferowane w małych foliowych woreczkach ), oraz kleje na bazie cementu do mocowania ceramicznych płytek. Są to długo wiążące materiały, ale za to po wyschnięciu dosyć trwałe.

a takie na maxa twarde???

Jeśli chcesz zwiększyć trwałość to polecam kupić w sklepach budowlanych typu OBI, GAJEK, GALA itp. takie króciutkie włókna ze sztucznego tworzywa w woreczkach, dodaje się je do zaprawy i dokładnie miesza. Włókienka te mają właściwości niwelujące podatność na pękanie i osypywanie zaprawy po wyschnięciu.

Ja w swoich terrariach do zrobienia scianek uzywam ATLAS PLUS z barwnikiem (oczywiscie mozna i bez) oraz korek taki do wydłubywania.

Marcin Kranc (Shazzy)
    Guest

jak chcesz cos holernie twardego i zeby bylo cienkie to nie ma sznas musi byczywica zadna cienka warstwa nawet betonu nie bedzie tak trwala pozdrawiam i co zlego w rzywicy zle to wyglada? A kamyszek tylko przyklejony na zywiczke mozna usunac gumowka tylko i wylacznie wiem bo mi jeden odstawal i ni hu hu go szlo odlamac mlotem
    http://www.kalisz.mm.pl/~marcinkranc.../terra%201.jpg
    [url=http://www.kalisz.mm.pl/~marcinkranc/allegro/allegro%20kaskada/terra%201.jpg[/url]

Marcin Kranc (Shazzy)
    Guest

a i zapolnialem jak nie chcesz smaej zywicy to uzyj szpachli samochodowej na zywicy kapitalan sprawa ma konsystencje jak jakas zaprawa bo jest ze zmielonego tworzywa szucznego (wypelniacza) no i zywicy (subs. wiazacej) polecam kapitalna sprawa

Dzieki za odpowiedzi. Moja nastepna ścianka bedzie nie do zdarcia. Żywica ze szpachlą może być dobra tylko ciekawe ile będzie mnie kosztować i gdzie to dostane.

Marcin Kranc (Shazzy)
    Guest

zalezy od puszki ja kupilem 1litr za 30zl jakiejs niemieckiej a zreszta co bogatsi klada sobie parkiet na zywice tak swoja droga

co to jest za zywica mozesz podac jej nazwe albo cos

Uprawnienia umieszczania postów