Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Odstające łuski - a może jakieś witaminy?

Odstające łuski - a może jakieś witaminy?

Mojemu molurusowi odstają gdzie niegdzie łuski.... i sa w tych miejscach bardzo cieńkie. Nie sa to bardzo duze miejsca lecz podluzne (pionowe paski odstajacych lusek) z boku weza, szczegolnie przy szyi. No wiec czy mozna mu podac jakies witaminy na wzmocnienie łusek? Albo cos w tym stylu...? Jak tak to jakie? Mam buteleczke z witaminami do rozpuszczadnia w wodzie "Vitaminum AD3E" i czy takie witaminy mogą byc? Czy by cos zdziałały?

Z góry dziekuje za odpowiedzi!

Marcin .P
    Guest

Re: Odstające łuski - a może jakieś witaminy?

cześć u mojego moluruas jest tak samo ale ma te pionowe paski już od jakiś 4 miesięcy to chyba normalne, a i wydaje mi się że te odztające łuski to wima pokarmu sam raz zaopserwowałem jak szczur sie wgryzł pod łuski i przez jakieś 3 tygodnir te łuski odstawału do puki nie zeszła wylinka .
    mogę się mylić jeśli tak to niech mnie ktoś poprawi

ŻYCZE WESOŁYCH ŚWIĄT

witam!ten temat był niedawno poruszany. załamane luski to rzecz normalna.

No wlasnie przypominam sobie taki temat... Tylko nie moge go znalesc.... Szukalem pod terminami "łuski" "witaminy" ale nie moglem go znalesc.

A co do mojego problemu... to te wygiete luski nie sa skutkiem pogryzienia przez gryzonia. I jeszcze jedno.... w niektorych miejscach łuski wyginają sie do wewnątrz, w strone ciała węza... Czy to tez jest normalne? Bo według mnie niezbyt.... :|

Dla dobrej rady zastosój maść Mecortolon N lub maść sulfonamidowom, Którom bardziej polecam bo jest ona podawana w przypadkach uszkodzenia skóry u gadów i płazów. Zapytaj się o nią u weterynarza a jak nie będzie to podaj tą drugą + kompleks witaminowy najlepiej dużo witaminy A i D3

Pozdrowienia kuruj węża

Witaj,

to, co opisujesz wygląda zupełnie normalnie.
    Większość dusicieli ma takie "fałdy" odgiętych łusek - spowodowane jest to przede wszystkim tym, że ciało węża w większości czasu jest zwinięte.
    Sądzę, że nie musisz się niepokoić - ale jeśl nadal uważasz że może to być coś nienormalnego, wyślij jakieś zdjęcie żebyśmy wszyscy mogli rzucić na to okiem. Albo jeszcze lepiej - pokaż to weterynarzowi. On powinien Cię uspokoić - chyba że nie ma w okolicy jakiegoś weterynarza który znałby się choć trochę na wężach.

Pozdrawiam

Wotam to był móuj post - http://terrarium.com.pl/forum/read.p...=10400&t=10400
    Pozdrawiam!

Jarek Zajączkowski
    Guest

Popraw wigotność w terrarium

Uprawnienia umieszczania postów