Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Zęby jadowe.

Zęby jadowe.

słyszałam że są takie nieładne praktyki, jak wycinanie zębów jadowych wężom jadowitym :| jak to wygląda? czy są wycinane CAŁE zęby? jak wąż potem sobie radzi z jedzeniem?? czy on takie coś w ogóle przeżywa?

Re: Zęby jadowe.

słyszałem że wycinane są tylko gruczoły jadowe. wąż je normalnie, podawać trzeba mu wtedy pokarm martwy

Wiesław Pyć
    Guest

Nie wycina sie zębów tylko gruczoly w ktorych jest produkowany jad. Wąż jest zdrowy i przy tym bezpieczny dla ludzi. Takim węzom podaje sie mrozonki albo "świeżo" zabite myszy.

a czy takie zabiegi są legalne?? wiadomo, ze posiadanie węży jadowitych w Polsce jest nielegalne, ale więc czy pójście do weterynarza-herpetologa, aby wyciąć te gruczoły jest legalne czy nie? Bo tak na chłopski rozum, wąż po operacji już jest 'niejadowity', a więc bezpieczny -> legalny. a zastanawiam się jak wgląda taki zabieg, biedny wąż musi być strasznie po tym pocharatanym, czy ktoś z was spotkał się z czymś takim, tj widział takiego węża po operacji lub wie jak to wygląda??

(jak wygląda operacja)

Wiesław Pyć
    Guest

Zabiegi sa legalne jesli robi sie to w odpowiednim miejscu (nie u kolegi w domu.
    Wąż wygląda normalnie (przynajmniej ja nie widzialem pocharatanego). Pylius miał (nie wiem czy ma dalej) Crotallus durissus z wycietymi gruczołami i bral go na ręcę.

U węży jadowitych jad nie tylko jest potrzebny do zabicia ofiary. Substancja jadowa rozkłada tkanki gryzonia co jest mu potrzebne do prawidłowego ztrawienia pokarmu.
    Prostym porównaniem na bezmyślne wycinanie gruczołów jadowych u węża jest to żeby człowiekowi usunąć ślinianki i kazać na sucho gryźć i połykać suchy pokarm.
    Czemu nie hodować zdrowych węży tylko kaleki.
    Mnie osobiście też się bardzo podobaja jadusy ale nie będe ryzykował zdrowia i życia moich córek więc hoduje węże bezpieczne.

Ludzie nie okaleczajmy zwierząt dla własnego widzimisie!!!!!!!!!!!!!!!

oprócz tego, węże po wycięciu gruczołów jadowych często popadają w różnne infekcje, co często kończy się śmiercią. trzeba uważać na nie

Już nie ma.

Uprawnienia umieszczania postów