Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: M. viridis

M. viridis

zamierzam kupic nowoworotka tego weza (30-40cm) i w zwiazku z tym mam pare pytan:
    -jakie bedzie lepsze terra: 50wys/20szer/20gl czy faunabox 25wys/35szer/25gl ?
    -czy jako oswietlenie musi byc swietlowka czy moze byc oswietlenie punktowe?
    to chyba tyle jak bede mial jakies pytania to napisze

redknee
    Guest

Re: M. viridis

a wiesz jaka cena tego weza ??

zalezy jakiej odmiany za aru i biak to ok 1000-1500 za noworodka

Zasada jest taka, że im wyższe terra tym lepiej.
    Moze być oświetlenie punktowe.

a czy nie bedzie przeszkadzac jak bedzie w terra blizniaczym i w drugiej czesci tego terra bedzie ptasznik?

Cześć King. Parę dni temu puściłem do Ciebie meila. Ja również za parę, paręnaście dni mam się stać posiadaczem tego "cudu". Mam już gotowe terrarium o wymiarach 40x30x50. Tyle tylko, że mój maluch ma mieć około 50 cm. W chwili obecnej przeprowadzam testy terra. /wilgotność, temperatura/ Jako podłoża użyłem mielonego kokosa w proporcji z pisakiem 1:1. Górny wywietrznik zastosowałem bardzo duży o szerokości 20 cm. Ponoć bardzo dużą uwagę należy zwrócić na odpowiednią cyrkulację powietrza. Terra całe szklane. Jako oświetlenia użyłem 2 żarówek tj. dzienna o mocy 25 W i nocna 15 W. Na dole kabel grzewczy o mocy 15 W. Zbiornik z wodą o wymiarach 20x20 cm. W zbiorniku nawilżacz ultradźwiękowy. Po podłączeniu do zegara sterującego i odpowiedniejj zabawie można bardzo dokładnie ustawić wymaganą wilgotność tj. powyżej 70%. Do mierzenia temp. i wilgotności elektroniczy termohigrometr/naprawdę bardzo dokładny, z analogiem lepiej jak najszybciej się rozstań/. Temperaturę mierzy w 2 punktach. Oświetleniem różnież steruje zegar. Cała sztuka polega na tym aby przy zastosowaniu w/w sprzętu w terrarium panowały względnie stałe warunki, zarówno w dzień jak i w nocy, czywiście odpowiednie dla tego gatunku. Przy w/w zastosowaniach jak do tej pory z utworzyonych warunków jestem zadowolony. Na margniesie koszt w/w sprzętu to wydatek około 700 PLN.

kocham morelię szczerą miłością, darze szczerym uczuciem kazdy z jej termoreceptorów i smoczą mordkę z wyłupiastymi oczami DD
    zakochałem się naprawdę w tym wężu.

ja dopiero bede posiadal to cudo pod koniec lutego, bo ciezarna samica jeszcze nie zlozyla jaj

kamaczoo od kogo kupujesz?

Nie chciałbym pisać kto to jest, bo mógłby się obrazić Na marginesie mogę zdradzić jedynie że ma to być sorong. Co do ceny to jest ona w granicach, o których wcześniej pisałeś.

Uprawnienia umieszczania postów