-
Re: karłowacenie węży
Powiem krótko,na wężach się nie znam,ale pomysł ,żeby 12latek ,który nie umie czytać ,a przynajmniej nie rozumie co czyta hodował jakiekolwiek żywe stworzenia przyprawia mnie o gęsią skórkę.
-
cześć , zgadzam się z wszystkimi co cię skrytykowali ,( ps. kup sobie miśka pluszowego i trzymaj w weku żeby przez przypadek większy nie urusł )
-
Kolego ty nawet nie rozumiesz czytanego tekstu tu jest cytat" 0,9m - 1,5m. W drugim roku osiągną około 1,2m - 2,1m. Dorosłe osobniki osiągają od 1,5m - 3m. Zdążają się również większe osobniki, wszystko zależy od warunków w terrarium, podgatunku itp. Nie znaczy to, że jeżeli chcecie mieć małego boaska to zaczynacie go trzymać w małym terrarium i szczędzić mu jedzenia. Łatwo się domyślić, co się stanie z wężem. " pozatym pisze też polecany dla średnio zaawansowanego i duże mogą stanowić zagrożenie dla człowieka -tego nie doczytałeś!!!
Wiesz co a może przemyśl hodowlę węża gardena??? też może mieć kilka metrów,jest łagodny,ubarwiony na zielono!!!
-
kord zacznij myśleć logicznie od kiedy jesteś na forum robisz z siebie pośmiewisko jeśli jakieś zwierze trafi do ciebie to współczuje mu jak bardzo chcesz coś trzymać to hoduj głazy narzutowe ewentualnie kurzajki na swoim czole ale nie męcz zwierząt !!! czy to jest tak trudne do zrozumienia że stwarzając zwierzęciu złe warunki nie skarłowacisz go tylko je beadzo skrzywdzisz !!!
-
jak chcesz miec malego dusiciela to kup sobie glizde gnojówke amerykańskš jest nie duza mozesz ja trzymac nawet w pol litrowym sloiku , a jak ci sie znudzi to pojdz z nia na ryby
-
z kazdym wezem da sie zrobić tak jak pisza na "terrarystyce". Tak sie zastanawiam kto im pisze te opisy....jak można coś takiego napisac na portalu niby "terrastycznym"
-
Słuchaj Kord1991, szanuje to i pochwalam że interesujesz się zwierzętami egzotycznymi , chcesz je hodować bo pewnie bardzo cię fascynują, zresztą jak każdego na tym forum. W żadnym wypadku nie mówię że nie nadajesz się na terraryste, ale według mnie jesteś jeszcze na to za młody, musisz jeszcze poczekać przynajmniej 2 lata.
Ja w twoim wielu także chciałem hodować gady i płazy, lecz wiedząc że nie jestem jeszcze gotów na taką odpowiedzialność jakim jest hobby zwane terrarystyka poprzestałem na pewien czas na rybkach ,gryzoniach , świerszczach, dżdżownicach, ślimakach i patyczakach. Starałem się dowiedzieć o nich jak najwięcej szukając informacji w książkach, niekoniecznie zasięgając języka u sprzedawców w sklepach zoologicznych .
I dzięki temu hodowla tych zwierząt nauczyła mnie wytrwałości i systematyczności.
I tobie właśnie polecam na początek zająć się hodowlą tych że zwierzątek ( na węże i jaszczurki jeszcze nie pora ), wcale nie są one gorsze od gadów i płazów, także dają wiele pociechy i satysfakcji . Jak uda ci się je rozmnożyć ( chociaż nie koniecznie ) i utrzymywać przy życiu w dobrej kondycji aż do końca ich gatunkowego życia. To wtedy powoli możesz na poważnie zacząć myśleć o terrarystyce. Jeśli zaś znudzą ci cię i z powodu zaniedbania pozdychają to niestety nie startuj z tym hobby jakim jest terrarstyka.
PS: Węże karłowacieją z powodu utrzymywania ich w złych warunkach pseudo terraryjnych, mizernego karmienia, oraz chorób wewnętrznych ( układ krwionośny , hormonalny, wady genetyczne. itp. ) .
Pozdrawiam.
-
a ja widziałem dwarfa tygrysiego na kingsnake
-
i jeszcze jedno (zdjęcie NIE mojego autorstwa) !!!!
-
Gdzieś trafiłem na odmiany pytonów karłowe (dwarf) więc są i takie, które genetycznie są mniejsze i wolniej rosną, przy czym mniejsze nie oznacza 2 metrowych (nieco mniejsze). Dobrze, że to NIE twoje zdjecie, to już przesada))
Uprawnienia umieszczania postów