Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Ciągle wymiotuje !!!!! - Co robic !!!!

Ciągle wymiotuje !!!!! - Co robic !!!!

Mam problemik z moim nowym pupilkiem (Elaphe guttata ) ma on dlugosci ok 20 cm, grubosc ok 0,5 cm jest u mnie od 4 tygodni Problem polega na tym iz moj wezyk po zjedzeniu kazdego posilku w odstepstwie ok 2-3 dni wymiotuje pokarm Probowalem zmniejszyc mu wielkosc pokarmu (osesek byl dzielony na pol :/) Zastosowalem 2 tygodniowa przerwe na unormowanie jego narzadow pokarmowych i takze po tej przerwie zwrocicł . Dodam ze z jego karmieniem nie mam zadnych problemow gdyz do oseska zucza sie z ochota .Sprawdzenie robakow nie wchodzi w gre bo nie ma odchodow :/ a truc go lekarstwami nie wiedzac co w nim siedzi jest glupota Czy ktos mial juz podobny problem i jakos sie z nim uporal Prosze o pomoc !!!! bo widze jak on sie marnuje :/ (Wlasnie dzis zwymiotowal 09.12.03 a byl karmiony 06.12.03 ) CO MAM ROBIC !!!!!!

Re: Ciągle wymiotuje !!!!! - Co robic !!!!

Miałam ten sam problem z pończosznikiem i wet poradził mi poprostu zmiany diety. Daj mu rybę bo są one bogate w witB a wymioty są wczesnym objawem braku jej. U mnie to pomogło. Idź też do apteki i kup witaminy w płynie (może być kompleks różnych, bądż -najlepiej- wit z grupy B)i zaaplikuj mu doustnie. Mój wąż też jadł z ogromnym apetytem a póżniej wymiotował i w wymiocinach na dodatek dżdżownice się jeszcze ruszały! Nie panikuj wszystko będzie ok, ale jeśli to nie poskutkuje to zgłoś sie do weta.

a może to stres? dajesz mu przerwe na odpoczynek po jedzeniu? może ma za mało spokoju do okoła!?

Wiesław Pyć
    Guest

Moim zdaniem w terrarium jest za zimno. Napisz jaka tam jest temperatura! Jesli podczas trawienia jest mniejsza niz 26C to nie ma sie co dziwic.

redknee
    Guest

WAZNE !

bierzesz go na rece ?? jesli tak to przestan, nie bierz go na rece do 4,5 dni po zjedzeniu bo on musi to strawic a jak bedziesz go brac na rece to po jakims czasie nabawi sie problemow z trawieniem, wrzodow itd.

Naprawdę radzę Ci spróbuj tej rybki ona powinna przeynieść efekty. Mój miał to samo!

witam
    ja jakeis 2 mce temu mialem identyczny problem ze zbozoweczka , przyczynba na pewno bedzie:
    - za zimno w terra ( jak mowil juz Wieslaw Pyc)
    - branie na rece
    - zbyt czeste karmienie (moj jadl ile mu dalem ale jak bylo zaduzo to zwracal)

U mnie przyczyna byl spadek temp po karmieni, i moje przerosniete ambicje tak chcialem mu zrobic "dobrze" ze zapomnialem o wyzszej temp teraz juz dawno jest wszystko ok wezyk rosnie i ma sie swietnie
    zajrzyj jeszcze tu :
    http://www.terrarystyka.com.pl/forum...pic.php?t=5576
    i to samo tu :
    http://terrarium.com.pl/forum/read.p...&i=9358&t=9358

mam nadzieje ze i twoj dojdzie do zdrowia

Vivien owszem może Twojemu pończosznikowi przeszło gdy dostał rybę, ale zbożowki nie jedzą ryb ! One raczej gustują w gryzoniach takich jak myszy, chomiki, szczury !

Dzieki za rady - sprostuje !!!! mowiac ze :
    Nie biore jej wcale na rence ma osobne terra ( faunabox ) temp w niej jest od 26 -30 stopni (czyli odpowiednia ) ma cisze i spokoj wiec stres odzucam
    W takim razie co moze byc przyczyna dzis znow wymiotowala postanawiam znow dac jej tydzien czasu na odpoczynek nakarmie ja po tym tygodniu i zobacze co sie stanie ale mam wielkie obawy :/

Dodam jeszcze a propo wypowiedzi PiotrkaP ze pokarm jakim karmie moja zbozoweczke to 1/4 oseska 1-2 dniowego cieta w zdluz czyli prawie nic a jednak zwraca

Uprawnienia umieszczania postów