-
Re: Dusiciel dobry na początek ==> Jaki i za ile ???
Waz zbożowy jest odpowiedni dla początkujących, co nie oznacza że nie musisz mu zapewnić odpowiednie warunki... Po pierwsze zastanów sie co byś chciał... dusiciela czy coś z rodziny guttaty?? ile masz miejsca i jaki duży ma być twój waż....
Regiusy są porostu trudne w hodowli, wiec daj z nimi sobie spokój... ( wystarczy wpisać "regius" w wyszukiwarke i już widać ile jest problemów różnego kalibru z tymi zwierzakami) Z dusicieli to tylko teczówki, cenchria- piekna i droga jak djabli, i chyba nie jest warta wydania tyle kasy na sam początek.. moim zdaniem powinneś mieć troche doświadczena... a maurus- poza kolorystyką i mniejszym kalibrem też niczym sie nie różni od cenchri, i jest DUŻO DUŻO TAŃSZY.... Ja mam aktualnie do sprzedania maurusa za 100zl + przesyłka bez papierów, ( samiec 120cm) Lecz tego mojego nie polecam dla początkującego bo nie chce coś ostatnio jeść!! i chudnie... też jest z przy nim trosze roboty ( łapanie szczurów po terrarium , Kiedyś roztocza, sprzątanie)... ja proponuje ci zbożówke lub maurusa, najlepiej małe...
-
a ja sie ciągle zastanawiam dlaczego ludzie, gdy są początkujący zaczynają od dusicieli? i to od nie byle jakich dusicieli. oczytanym być nie wystarczy żeby wychodować dobrze węża. trzeba zobaczyć na własne oczy jak to jest: karmienie, jakieś manipulacje w terra itd. i moim zdaniem jak człowiek nabierze troche doświadczenia (chodzi o doświadczenie praktyczne) to może się dopiero podjąć się hodowli czegoś większego. bachus popatrz na przykładzie korda1991. przeczytaj niżej post: boa czy pyton. ludzie odradzają mu te zwierzaki bo wiedzą że sobie z nimi nie poradzi. on natomiast mówi że zapewni im najlepsze warunki, ma duży pokój więc spoko. a teraz pyta się na ile mu wystarczy terra dla regiusów o jakiś tam wymiarach. mimo nie wiedzy o tych wężach udziela się też w Twoim poście. i koniecznie musi hodować dusiciela (moim zdaniem dla szpanu). jeszcze mówi mi że on tylko się orientuje, a tu taki post... słuchaj, kupiłem sobie zbożówkę. patrzyłem na nią prawie cały dzień (bo to były wakacje) . karmiłem, przyglądałem się jej zachowaniu dostosowywałem temp. i takie tam różne. po 2 misiącach. po wizycie u bardzo dobrego hodowcy. pogadałem i polecił mi regiusa. więc wziąłem. tak samo opieka itd. itd. (zauważ że wcześniej wszystko wiedziałem na temat zbożówki i kupiłem ją, nastąpenie praktyka w obcowaniu z wężami i dopiero regius). także ja polecam Ci, kup sobie zbożówkę, naprawdę bardzo fajne węże. nabierzesz troche doświadczenia i jak zbożówka podrośnie możesz dokupić do niej jakiegoś dusiciela... naprawdę to będzie najlepsze rozwiązanie.
pozdr. wujaszek
-
wujek te posty z regiusami to tylko orientacja i ja niekupuje wezy dla szpanu!
-
Kord1991 napisał(a):
> ja cenchrie albo regiusy ale malo się znam ja jak bede wybierac
> bo mam zamiar kupiś sobie jakiegoś z tyh wezy
>
>
> Pozdrawiam TerrOOOrystuw!!!!!!!!;-))))
a to co to jest?! zresztą już mi sie nie chce z tobą rozmawiać. jak gadaliśmy na czacie myslałem że coś zrozumiałeś, ale ty nadal jesteś ciemny i już nie mam ochoty z tobą gadać...!!
-
-
Uprawnienia umieszczania postów