Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Dusiciel dobry na początek ==> Jaki i za ile ???

mariusz.s
    Guest

Re: Dusiciel dobry na początek ==> Jaki i za ile ???

Waz zbożowy jest odpowiedni dla początkujących, co nie oznacza że nie musisz mu zapewnić odpowiednie warunki... Po pierwsze zastanów sie co byś chciał... dusiciela czy coś z rodziny guttaty?? ile masz miejsca i jaki duży ma być twój waż....
    Regiusy są porostu trudne w hodowli, wiec daj z nimi sobie spokój... ( wystarczy wpisać "regius" w wyszukiwarke i już widać ile jest problemów różnego kalibru z tymi zwierzakami) Z dusicieli to tylko teczówki, cenchria- piekna i droga jak djabli, i chyba nie jest warta wydania tyle kasy na sam początek.. moim zdaniem powinneś mieć troche doświadczena... a maurus- poza kolorystyką i mniejszym kalibrem też niczym sie nie różni od cenchri, i jest DUŻO DUŻO TAŃSZY.... Ja mam aktualnie do sprzedania maurusa za 100zl + przesyłka bez papierów, ( samiec 120cm) Lecz tego mojego nie polecam dla początkującego bo nie chce coś ostatnio jeść!! i chudnie... też jest z przy nim trosze roboty ( łapanie szczurów po terrarium , Kiedyś roztocza, sprzątanie)... ja proponuje ci zbożówke lub maurusa, najlepiej małe...

a ja sie ciągle zastanawiam dlaczego ludzie, gdy są początkujący zaczynają od dusicieli? i to od nie byle jakich dusicieli. oczytanym być nie wystarczy żeby wychodować dobrze węża. trzeba zobaczyć na własne oczy jak to jest: karmienie, jakieś manipulacje w terra itd. i moim zdaniem jak człowiek nabierze troche doświadczenia (chodzi o doświadczenie praktyczne) to może się dopiero podjąć się hodowli czegoś większego. bachus popatrz na przykładzie korda1991. przeczytaj niżej post: boa czy pyton. ludzie odradzają mu te zwierzaki bo wiedzą że sobie z nimi nie poradzi. on natomiast mówi że zapewni im najlepsze warunki, ma duży pokój więc spoko. a teraz pyta się na ile mu wystarczy terra dla regiusów o jakiś tam wymiarach. mimo nie wiedzy o tych wężach udziela się też w Twoim poście. i koniecznie musi hodować dusiciela (moim zdaniem dla szpanu). jeszcze mówi mi że on tylko się orientuje, a tu taki post... słuchaj, kupiłem sobie zbożówkę. patrzyłem na nią prawie cały dzień (bo to były wakacje) . karmiłem, przyglądałem się jej zachowaniu dostosowywałem temp. i takie tam różne. po 2 misiącach. po wizycie u bardzo dobrego hodowcy. pogadałem i polecił mi regiusa. więc wziąłem. tak samo opieka itd. itd. (zauważ że wcześniej wszystko wiedziałem na temat zbożówki i kupiłem ją, nastąpenie praktyka w obcowaniu z wężami i dopiero regius). także ja polecam Ci, kup sobie zbożówkę, naprawdę bardzo fajne węże. nabierzesz troche doświadczenia i jak zbożówka podrośnie możesz dokupić do niej jakiegoś dusiciela... naprawdę to będzie najlepsze rozwiązanie.
    pozdr. wujaszek

wujek te posty z regiusami to tylko orientacja i ja niekupuje wezy dla szpanu!

Kord1991 napisał(a):

> ja cenchrie albo regiusy ale malo się znam ja jak bede wybierac
    > bo mam zamiar kupiś sobie jakiegoś z tyh wezy
    >
    >
    > Pozdrawiam TerrOOOrystuw!!!!!!!!;-))))

a to co to jest?! zresztą już mi sie nie chce z tobą rozmawiać. jak gadaliśmy na czacie myslałem że coś zrozumiałeś, ale ty nadal jesteś ciemny i już nie mam ochoty z tobą gadać...!!

Lord_Leoric
    Guest

No wiec tak... Zgadzam sie w zupelnosci z wypodziedzią BRAKUS'a. Na poczatek polecam cos z właściwych: zbożówka czy mahoniowy (choc tutaj pewnie wybierzesz tego pierwszego bo jest ladniej ubarwiony ). Z dusicieli... hmm... Ja nie zaczynalem od dusicieli, na poczatek kupilem sobie guttate, pohodowalem ja 4 lata.... Nabralem troche praktyki (nie tak duzo... wkoncu to tylko guttata ) a reszte wiedzy uzupelnilem w internecie (np takie forum jak to ) i wciaz nie uwazam ze wszystko wiem. Czlowiek cale zycie sie uczy. Dlatego sie zastanow czy napewno wiesz wystarczajaco duzo... zeby zaczac od dusicieli. Z regiusami sa problemy - to fakt, constrictory sa ladne ale tez z nimi sa problemy - po pierwsze sa wezami bardzo niesmialymi. Jesli sie juz uparles na cos z dusicieli, i nie ma odwrotu, to mysle ze E.c.cenchria/maurus na poczatek ci styknie... (choc nie mowie ze z tym wezem nie ma problemow - zawsze moze sie trafic jakas czarna owca). Albo cos z constrictor'ów, w Polsce wiekszosc to mieszance i nie dorastaja do duzych rozmiarow (2-2,5 m czyli cos jak E.c.c.), a znalesc u nas czystego nie jest latwo i napewno do tanich rzeczy nie nalezy...

Dlatego wpierw sie dokladnie zastanow zanim podejmiesz ostateczną decyzję...

PS: Cen nie podaje bo zrobil to juz BRAKUS

Po pierwsze dzieki za wszystkie odpowiedzi ))

Po drugie póki co to dopiero pomysł na kupno węża, zanim się na coś zdecyduje muszę się przygotować gruntownie teoretycznie Zanim kupiłem pająka prawie rok poświęciłem na studiowanie wszelkich materiałów, a i tak mam jak wszyscy na początku trochę problemów.

A po przeczytaniu odpowiedzi może poczytam więcej o właściwych, bo z dusiołków został mi na liście tylko constrictor

Pozdro

Uprawnienia umieszczania postów