Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Dla czego nie można stosować konarów dębowych???

Dla czego nie można stosować konarów dębowych???

Przeczytałem poniżej wypowiedź:

http://terrarium.com.pl/forum/read.p...=10332&t=10327

jakie są przeciwwskazania do ich stosowania,bo ja mam u siebie od 4miesięcy i jestem bardzo zadowolony nic się z nimi nie dzieje, nie pleśnieją i wyględzją OK wcześniej były wyszorowane i sparzone gorącą wodą ale jak są jakieś poważne wady o których nie wiem to mnie uświadomcie to je zaraz wymienie.

Re: Dla czego nie można stosować konarów dębowych???

????????No czy są jakieś argumanty na NIE. Pyt.szczególnie do kol.Wiesława Pyć

Pewnie okaze sie, ze to jeden z ogolnie przyjetych dogmatow, na ktory nikt nie zna uzasadnienia Jedyne, co moze zawierac kora debu w duzych ilosciach to garbniki, ale nie mam pojecia jak mialyby zaszkodzic....... zwlaszcza, ze wiele innych roslin je zawiera...... Jesli ktos trafi na wyjasnienie ja tez chetnie sie dowiem.

He he przeszukałem archiwum i znalazłem wypowiedź dr Jarka na legwanach dotyczącą właśnie dębu:
    http://terrarium.com.pl/forum/read.p...&i=8157&t=8123
    Sądze ,że kolega gdzieś coś usłyszał i...tak rodzą się plotki.Mój wąż nie je liści.

Znalazłem za to informację o bardzo wysokiej kumulacji pierwiastków radioaktywnych w drewnie i korze brzozy (ma zdolność wybiórczego gromadzenia). W dodatku są to badania polskie więc jak najbardziej nas dotyczą - najgorsza jest sytuacja na południu Polski, ale i reszta nie wygląda dobrze. Jeśli więc jakiegoś drewna nie należy stosować to brzozy.

Uprawnienia umieszczania postów