-
Budowa Nowego Terra dla BOA
Witam sprawa poruszana lecz proszę o pomoc.
Buduję terrarium (szkic) dla BOA dusiciela, jest to mój pierwszy projekt wymiary 100cm(dl) x 130cm(wys) 60cm(gł) Boki z plyty 1,2cm , z przodu szyba 0,5cm, wentylacja z przodu na dole i z boku na górze, kamień grzewczy na niższej półce i lampa nad kamieniem , basen, podłoga częściowo z kamienia i gipsu z kablem grzewczym, częściowo piasek i drobna kora. Na górze oświetlenie jarzeniowe , w środku konar podobny jak na rysunku. Ścianki boczne i wyższa półka wrobione w gipsie i płaskich kamieniach.
Proszę o poradę czy moje pomysły są odpowiednie i nie zaszkodzą w jakiś sposób wężowi, proszę też o informację co jeszcze powinno znaleźć się w terrarium. ( Szymon 604 614 152)
-
Re: Budowa Nowego Terra dla BOA
jak już będziesz miał żarówke nad kamieniem to on sam sie nagrzeje. także kamień grzewczy jest nie potrzebny. zresztą niazaleca się kamieni grzewczych dla gadów. pozatym wszystko chyba ok. a jak duży jest twój boa. bo mogłobybyć trochę szersze...
-
aha i jeszcze chyba coś z wentylacją jest chyba nie tak. tak myśle ale niech ktoś ci doradzi ten kto budował terra i zna sie na tym bardzo dobrze. bo co do wentylacji to nie jestem pewnien
-
Zapomniałem - mój boa ma 1,5m, wętylacje raczej zrobię z boku
-
no właśnie zrób na jednej ścianie. ewentualnie możesz zrobić jedną kratkę na drugiej tylko zamykaną, wrazie gdybyś wtwietrzał terra to otwierasz drugą i sie przewietrzy. ja tak planuje w swoim. a do budowy zabieram się w nowym roku..
-
dwie uwagi
dno, tył i gorę możesz zrobic z 12mm ale dwie ścianki boczne zrób z 15mm - łatwiej się wkręca w nie wkręty, druga sprawa to ta z tym kamieniemgrzewczym daj go na podłoże, możesz też dac lampe nad basen będzie większe parowanie wody
-
Dzięki wszystkim - za kilka dni przedstawie fotki terra
-
Już coś widać - jeszcze wykończenia i gotowe- co sądzicie????
więcej fotek na www.tester.konin.lm.pl
-
jak zrobiłeś te kamienie na ścinach?
-
Kamienie zostały przyklejone klejem do glazury, reszta to tynk mineralny drapany.
Uprawnienia umieszczania postów