Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 63

Wątek: boa czy pyton

Mieszany widok

boa czy pyton

mam pytanie mam 12 lat i moge miec tylko jedna parke wezy i niewiem jakiego wybrac P.Regiusa czy B.Constriktor bardzo bym hciał rozmnozyj własnie 1 z tyh wezy ale niewiem jaki gatunek wybrac moge mie tylko i gatunek parke
    dzieki za odpowiedzi )))))

Re: boa czy pyton

ja kohcam boaski, ale wybor nalezy do ciebie, najwazniejsze abys dobrze poznal hodowle jednego z tego gatunku dopiero potem kupil !

Nie bez znaczenia jest tez rozmiar terarium czy zmieścisz u siebie terra dla dorosłej pary constriktorków?

PaWeL^
    Guest

czesc

pamiętaj ze utrzymanie parki B.Constrictor jest droższe niż P.Regius - terra dużo większe (a co za tym idzie więcej kasy na ogrzewanie, oświetlenie, więcej zajętego miejsca w chacie), więcej (i większego) pokarmu ))

ps. decyzja należy do CIEBIE )

zastanów się dobrze się dobrze nad powyższymi uwagami. a tak pozatym czy czujesz że poradzisz sobie z ich hodowlą? boa to samiec około 180, a samica około 2,5 m (w polsce są mieszańce i mniej więcej do takiej wilkości dochodzą) natomiast pytonki to samiec około 1,2m a samica 1,4. około. i to są prawdziwe dusiciele które mają trochę cm w obwodzie i w porównaniu ich z twoim maurusem to twój maurus będzie mniejszy obwodowo od obu gatunków tylko że dłuższy od regisua. przemyśl to wszystko... bo to jest poważna decyzja w twoim wieku.

Witam!
    Z całą odpowiedzialnością nie polecam Ci Boa Consyrictor.
    Zważywszy na twój młody wiek zapewnie nie masz doświadczenia w hodowli węzy a już na pewno nie dusicieli.Młody wąz nie sprawi ci większego kłopotu ale z miesiąca na miesiac węze będą rosły a co za tym idzie będą potrzebowały więcej pokarmu i coraz większej przestrzeni. Ja sam miałem parę Boa Constrictor ( samiec 3 lata 230cm i samica 4 lata 300cm i z własnego doświadczenia wiem ile trzeba poświecić im czasu i pieniedzy teraz został mi tylko samiec gdyż samica niestety odeszła do "krainy wiecznych łowów" po ciężkiej chorobie której leczenie kosztowało mnie ok 800zł a i tak zakoćzyła sie niepowodzeniem. teraz miesięczne utrzymanie mojego samca kosztuje ok 60zł nie licząc prądu. Tak więc szczerze radze zapoznać się z literaturą fachową i jeszcze raz zastanowić sie nad wyborem gatunku i polecalbym na początek cos mniejszego i mniej wymagającego np. Wąż zbożowy który się świetnie nadaje dla początkujących hodowców lub jeśli chciałbyś coś orginalniejszego polecam Lancetogłowa mlecznego jest sliczny i nie przyspaża najmniejszych problemów w hodowli a jedynie dostarcza wiele radościsam mam jednego;-). Pozdrawiam!
    ps. W załąćzniku przesyłam mkilka fotek!

Wymiary terra ( 190cm x 130cm x 70cm)

A to mój ( a ściślej mojego brata ) wąż mleczny "Elvis" chyba widać dlaczego? ;-)

właśnie poszukaj w poprzednich postach wielkie węże i coś tam. znajdziesz psot nie pamiętam kogo ale będziesz miał stronke i wejdź sobie na nią i pooglądaj b. constrictora i regiuska (chociaż nie wiem czy tam jest ale chyba był) i wtedy zobaczysz jak one wyglądają. moim zdaniem tak jak wspomniał pniak pomyślałbyś nad czymś innym bo z tymi gatunkami chyba sobie nie poradzisz. mam takie pytanie (z ciekawości), masz 12 lat czyli urodziłeś się w 91 a w 94 jakie zwierzątko hodowałeś? dziwne, 3 lata i zajmowałeś się żówiem?!

gdy miałem 3 lata dostałem żółwia stepowego i pierwszą książke o nim

Uprawnienia umieszczania postów