-
Re: boa czy pyton
teraz po twojej odpowiedzi to nawet nie wiem co napisać. ręce opadły mi totalnie. ja już sie nie udzielam bo to jest jakieś dziwne. czy on wogóle coś kapuje?
-
wujek- to ty czego oczekujesz???
-
że przemyślisz to wszystko i wyciągniesz wnioski. napisz może jakie terra chcesz zrobić dla swojej parki, jak ją będziesz miał. wymiary.
-
tylko narazie 100x80x80 ale to tylko dla parki mlodych wezy
dla dorozłyh jeszcze niewiem
-
Kord. ja mam 20 lat zajmuję się gadami własnymi chyba 3-4 lata ( a wcześniej byłam dość długi czas na "wolontariacie" jeśli można to tak ująć u hodowcy herpetologa).
On miał oba te gatunki (i jeszcze kilka... i wiesz co po tych latach stwierdziłam że kupić sobie gada i nie móc mu dać odpowiedniego terrarium , czy odpowiedniej opieki to zbrodnia!!! Sama (choć nie mam 12 lat) chciałam mieć pytona, ale wiem, że nie dałabym mu tego minimum. Dlatego pchnęłam się na rodzinę Elaphe. Myśle, że ty też powinieneś to zrobić. Może uważasz, że powiedzieć kumplom :Mam dusiciela w domu" to jak zabłysnąć w ich oczach, Ale Elaphe też są cudne. A całe to gadanie, że będziesz miał za 3 lata tyle i tyle lat jest bez sensu bo mam liczną rodzinę i takich co mają 12 i takich co mają17 lat a uwież, że nie dałabym im nawet do ręki węża.
Kup sobie innego np. polecaną zbożówkę, czy mlecznego (pseudokoralówkę). Na boa poczekaj te 3 lata. A jeśli się jednak zdecydujesz (na pytona bo boa to jeszcze wyższy próg) proszę cię o jedno: Nie zmarnuj go a niedajboże aby Ci się znudził i abyś go oddał do zoo, bo i takie przypadki znam. Przemyśl to, proszę
-
Jeśli moge to coś wtrące ja mam 14 lat terrarystyką zajmuj się od 3 lat a legwana zaraz po nim zborzówke kupiłem na początku nie dawno doszłem do wniosku że mam troche doświadczenia z wężami i kupiłem sobie pytona tygrysiego on je naprawde dużo wymaga doświadczenia i jest wymagający i wiem że gdybym go kupił na początku to bi mi zdchł albo zachorował a zborzówka to bardzo piękny wąż na początek polecam ci ją nawet tylko dla tego żebyś nabrał doświadczenia chociaż przez rok miej tą zborzówke a później se kupisz tego boaska osobiście polecam na początek ZBOŻÓWKĘ
W załączniku FOTO
-
-
Na wszelki wypadek posłuchaj rad bardziej doświadczonych! Pozdrawiam!
-
jeśli musisz koniecznie kupić jedneog z nich, to kup Constructora. Zanim on dorośnie do dużych rozmiarów to ty będziesz już na tyle "podrośnięty" by opieka nad nim nie stanowiła dla Ciebie problemu (choćby fakt przeniesienia takiego węża - 12 latni chłopiec mógłby mieć problemy z 2,5 metrrowym constructorem).
Regiusa Ci odradzę, chyba, że jesteś w stanie zapewnić mu idelane warunki. Rozmnożenie regiusów to, moim skromnym zdaniem, coś ponad siły znacznej czesći tego forum (w tym pewnie mnie), a Ciebie to już na pewno. Regius jest dość delikatny - a to, żę dorasta 12-140 cm to tez nie do końca prawda - samica może osiągnąć i 180 cm, więc może się trafić dorosły constrctor mniejszy od regiusa... teoretycznie przynajmniej. Pamiętaj, żę regiusy sa dośc podatne na stres (constructory też z resztą, ale chyba troche mniej) - nie ma wyciągania z terra bez wyraźnej potrzeby - ja mojego regiusa wyciągam raz w tygodniu i to starczy - oglądam, cyz nie ma jakiś roztoczy, czy gdzieś nie jest uszkodzony i odkładam.
Reasumując : kup zbozówkę
-
A ja się zapytam jeszcze czy rodzice wiedzą jakiego to im węża chcesz zafundować tzn. czy zdają sobie sprawę do jakich rozmiarów on urośnie jakiej wielkości pokarm będzie jadł i w jak ogromnym terrarium będzie mieszkał???
Uprawnienia umieszczania postów