Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Oświetlenie

Oświetlenie

Mam pytanie czy można oświetlac regius żarówka 15W taka jak do piekarnike i czy musie byc zarówka jak stoi na parapecie i ma widno??

Re: Oświetlenie

15 w to chyba troche za słaba, a co do tego, czy w ogóle potrzebna - oczywiście, bo musisz mieć możliwość regulowania temperatury!

Terrarium z wężem trzymasz na parapecie ?, to nie jest dobry pomysł .
    Będą za duże niekorzystne zmiany temperatury, optymalna temperatura dla pytona królewskiego oscyluje w granicach 22-25 w nocy , 24-27 w dzień . pod żarówką około 30-35 st.
    15 watowa żarówka w tym przypadku nie znajdzie satosowania.
    Bo ani nie ogrzeje, ani dostatecznie nie oświetli terrarium.

chyba ze zastosujesz jeszcze do tego np. kamien grzewczy, o odpowiedniej mocy.

Nie piszesz czy to ma służyć jedynie do oświetlenia(może masz jeszcze promiennik ciepła?), czy też do grzania i oświetlenia ale i w jednym i w drugim przypadku to za mało przecież terrarium masz duże ?Stawianie terrar na parapecie to jak już kolega napisał nie najlepszy pomysł a samo światło z okna? U nas w tej chwili słońce świeci gdzieś od 7.30 do 16.00 to masz ok8godzin a sprawdź sobie długość dnia i intensywność słońca w "ojczyźnie" regiusa porównaj to sobie.

co to za wogóle za pytanie?? czy wy czytacie czasem jakies opisy, dostępne ksiązki ?
    musisz mieć strasznie duży parapet jak zmiesciłeś na nim odpowiednio wymiarowe terrarium dla regiusa,
    twój przypadek opisywany wcześniej o zranieniu przez szczura tez świadczy o dokładnym i głębokim przygotowaniu teoretycznym przed zakupem węża,
    nic tylko pogratulować

...i wspolczuc regiusowi.

***** !!!!! co ty robisz z tym węzem ???? sadysta jesteś ? jak nie wiesz nawet jakiej zarówki uzyć to po co zabierasz sie za takiego delikatnege węża tłumoku ???? jeszcze ten parapet... sam se kurna na nim sieć i sie grzej żarówą 15 W. Czy ty wogóle wiesz coś o tym wężu czy tylko na paseczek do spodni go hodujesz ?? !!!!

Ludzie !!!!! opamientajcie sie !!!! To zywe zwierzaki jak nic o nich nie wiecie to hodujcie złote rybki !!!

no .. tym bardziej regiuski ... one delikatne przecież są. ja kupiłem regiusa jako pierwsze i jedyne zwierzę terraryjne, ale przeczytalem zaówno o nim, jak i ogólnie o hodowli gadów, niemal wszystkie opisy i, jak do tej pory, nie mam z nim większych problemów ...
    co do parapetu : moje terra tez stoi blosko okna - zasłoń żaluzje i zakryj terra od tamtej strony kocem - to powinno go chociaż troche odizolować.
    ps. ja nie mam problemów z wachaniami temperatury.

ps2. ludize nie znający się na gadach, niech kupują, jeśli muszą, węże machoniowe ... je trudno zajeździć

ty pppppp czep sie tramwaja

Uprawnienia umieszczania postów