-
Re: Budowa Terra rozpoczęta...
Na OSB kładziesz (lub nie) taką płytę styropianową pokrytą folią aluminiową czy coś w tym stylu - używane to jest koło kaloryferów do podniesienia sprawności cieplnej. Na tą płytę kabelek grzewczy, póżniej klej do glazury i kafelki ot- cała filozofia. Co do terakoty to się zastanawiam czy nawet nie będzie lepsza bo przy 50W to glazura może być za gruba. Korek kupiłem w biofilu. Półkę będę się starał umocować w jednym z rogów (tak, żeby miała dwie płaszczyzny styku ze ścianami i dodatkowo oprę ją o korzeń. Całość oczywiście skręcę wkrętami do drewna.
-
150 x 60 x 80. Jak za rok lub dwa będę robił docelowe to będę miał już większe doświadczenie w budowie i coś ciekawszego pokombinuję.
-
Kurde, posiadam dwie książki o budowie terra i w obydwóch jest przedstawiony właśnie taki system wentylacji jak u mnie. Ale dzięki za porady, teraz wiem, że będę musiał doczytać w innych publikacjach. Jednak górę skręcę na końcu. A tak na marginesie, nie wydaje się wam, że jak kratki będą w jednym kącie to w drugim nie będzie się utrzymywało stare powietrze?
-
Nie, ponieważ chłodne powietrze przemieszcza się dołem (dolnym otworem jest zasysane), a ciepłe górą. Wytwarza się naturalny obieg powietrza bez przeciągu.
-
Uprawnienia umieszczania postów