Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Terra dla Berty...

Re: Terra dla Berty...

Tutaj zdrowy odpowiednio karmiony pyton , ma 4,5 roku w wazy 35 kG, mierzy 3m80cm.

Oto zdjecie 5,5 pytona siatkowanego.

Oto jak koledzy profesjonalisci trzymaja swoje wielkie pytony.
    Ciesze sie ze w naszym kraju ludzie trzymaja duze pytony w znacznie lepszych warunkach, majac na uwadze komfort zwierzaka a nie tylko zysk z ich rozmnarzania.

Jako ciekawostke zamieszczam zjecia najwiekszego z wezy w prywatnych hodowlach. Ma 27 stop czyli 8m 22cm i wazy 200Kg . Python Molurus Bivitattus.

Jeszcze jedno.

A co rozumiecie przez rozsądne karmienie? Ja w tej chwili mojej bercie daję dwa średniej wielkości myszoskoczki na tydzień, chociaż pewnie wciągnelaby więcej, bo ciągle chodzi i szuka czegoś więcej. Z tego co jakiś czas temu pisano na forum, i chyba czytalem o tym gdzieś jeszcze, wynika ,że modym wężom raczej można podawać więcej pokarmu, bez ryzyka otluszczenia, ponieważ i tak rosną tak szybko, że ryzyka nie ma.

Masz racje - karmisz wlasnie rozsadnie, maja samica dostaje krolika duzego raz na 3 tyg , raz z ciekawosci sprawdzalem ile zje, i zjadla 7 na raz . Karm tak by waz nie byl glodny ale jednoczesnie sie nie przezeral. W fazie jego najwiekszego wzrostu czyli pierwsze 4 lata moze jadac wiecej.
    To o czym wpominasz to tzw.szal karmienia - cierpia na niego wielkie pytony takie jak Reticulatis , Bivitattus czy sebae - te weze sa w stanie przy 5m dlugosci pozrec koze o wadze 50 - 60 kg - wiec bardzo bardzo duzo - dlatego po zlapaniu krolika beda szukac dalej. Szczegolnie po lnieniu maja straszny apetyt.
    Karmiac raz na 2-3 tyg 1 krolikiem zamiast 5 - cioma masz pewnosc ze waz bedzie zrowy zdolny do rozrodu i w doskonalem kondycji. 2 - myszoskoczki na tydzien to w sam raz dla niego w tej chwili.
    Choc spewnoscia dalby rade pozrec 5 na raz .

Lord_Leoric
    Guest

NIe mowie ze ja swojego pytona przekarmiam... Daje mu 2 szczurki na tydzien (w pon i pt). I napewno nie jest zapasiony... To racja, z karmieniem trzeba uwazac u wezy zeby ich nie przekarmic poniewaz moze sie to zle skonczyc... Ale wciaz uwazam ze samice bivittatusow rosna bardzo szybko... i to teraz co podales jest jednak troche za male. Ja tak uwazam....

Marcin .P
    Guest

ja też mam pytona tygrysiego zjada 2 świnki morskie na miesiąc ,ma około 2 m długości , i ciągle łazi głodny . Planuje budowe terrarium około 240x120x100 i jak sądzicie na ile mu to starczy . nie na więcej niż 3 lata!!!

To nie lepiej zrobić trochę większe i już docelowo? Np 250x160x100 ?

Uprawnienia umieszczania postów